Afvallen met voldoende vitamines

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Mensen die niet willen afvallen en netjes 2000 (vrouw) of 2500 (man) calorieën binnenkrijgen, krijgen ook makkelijker voldoende voedingstoffen binnen, mits ze gevarieerd eten. Je begrijpt dat als je afvalt en slechts 1200 calorieën binnenkrijgt, je extra moet letten op gevarieerd eten.

Calorieën zijn als brandstof voor je lichaam. Net als benzine voor je auto. Vitaminen en mineralen onderhouden je lichaam. Zoals olie de motor onderhoudt in de auto. Vitaminen en mineralen besturen de boel als het ware van binnen. Zo vervoert ijzer het zuurstof in je bloed en is vitamine D nodig om calcium in botten en tanden op te slaan. Als je er onvoldoende van binnenkrijgt raakt je lichaam in de war. Dat je je dan niet goed voelt is dan logisch.

Gevaren
Sommige mensen vallen dusdanig veel af dat ze ondergewicht krijgen. Dat is wanneer het pijltje van je BMI in het geel zit. Van een te laag gewicht kan je conditie achteruit gaan en je voelt je sneller lusteloos en moe. De kans op botbreuken neemt toe. Dat komt omdat een BMI lager dan 18,5 een risicofactor voor botontkalking is. Je hebt natuurlijk ook mensen met ondergewicht die gezond leven en toch mager zijn. Die mensen krijgen mogelijk wel voldoende vitaminen en mineralen binnen, maar lopen wel de gezondheidsrisico's. Heb je overgewicht en krijg je minder dan 1200 calorieën binnen per dag? Dan loop je ook risico op tekorten aan voedingsstoffen.

Tips

  • Pas op met vet schrappen in je dieet. Dan krijg je onvoldoende vitamine A, D, E en K binnen. Die vitamines zitten in halvarine maar ook in vlees, noten en vis. Vitamine A heb je nodig voor je huid en ogen, vitamine D voor je botten (je hebt al de helft binnen als je een kwartier in de zon zit). Vitamine E beschermt je bloedvaten en vitamine K is nodig bij de bloedstolling bij wondjes.
  • Pas op met brood schrappen in je dieet, vanwege de jodium die daarin zit. Jodium zit bijna nergens anders in. Je hebt het nodig bij je stofwisseling en is dus extra belangrijk bij gewichtsverlies! Vervang brood dus niet door crackers, eet minimaal vier boterhammen per dag.
  • Als je je aan de voor jou aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsmiddelen per dag houdt en hierbij de 'magerste' vorm van de producten kiest, vergroot je kans voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
  • Als het echt niet lukt evenwichtig te eten, kun je overwegen een multivitamine te nemen. Daarmee krijgt het lichaam meer dan genoeg binnen maar niet te veel. Sommige vitamines en mineralen kun je namelijk ook te veel binnenkrijgen. Met een multivitamine die je bij de drogist koopt voorkom je dat.

Zorg dus altijd dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt!

Dit artikel is geschreven door Annemarie de Graaf, voedingsdeskundige bij www.valtaf.nl.