TIP: Wijnalmanak 2010

Eten door Jet

Vroeger kocht ik altijd (arme student) de goedkoopste wijntjes, maar daar ben ik helemaal klaar mee. Nee, ik hoef die zure, koppijngevende zooi echt niet meer. Ik houd van wijntjes en daarnaast vind ik het leuk om mijn gasten iets lekkers te geven. Maar een fles mag ook weer niet te duur zijn, want zo veel heb ik ook weer niet te besteden. Elke keer weer sta ik lang te treuzelen in de supermarkt bij de wijnschappen, want wat moet ik toch kiezen? Ik weet ondertussen wel of mijn voorkeur uitgaat naar een chardonnay, sauvignon of merlot, maar dan alsnog: welke wijn is nou lekker? Het antwoord vind je in de Wijnalmanak 2010: een gids waar de lekkerste wijnen onder de 5 euro in staan. Super handig!

De Wijnalmanak wordt elk jaar opnieuw uitgegeven. Dit jaar zijn er in totaal 2400 wijnen ingestuurd om geproefd te worden en uiteindelijk zijn de 900 beste opgenomen. De wijnen zijn opgedeeld in wit, rood, rosé en - omdat het een jubileum editie is - ook mousserende wijnen. Vervolgens zijn ze weer gesorteerd op land, herkomstgebied, type en druivensoort. Per wijn staat een duidelijke omschrijving: het aantal sterren dat de wijn krijgt (alleen de beste wijnen krijgen sterren), de prijs aangegeven met eurotekens, de naam/oogstjaar/gebruikte druiven/wijnstreek, de 'recensie' en de winkels waar de wijn te koop is. Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken zijn er ook een aantal lijsten opgenomen in de almanak zoals de beste chardonnays/merlots onder de vijf euro, maar ook welke wijnen in welke winkels worden gekocht - zo kun je snel kijken welke wijnen je bij jouw supermarkt kunt kopen. Daarnaast bevat de Wijnalmanak 2010 een medaillespiegel: ranglijsten waarin je precies kunt zien welk land, welke supermarkt, slijterijketen of wijnspeciaalzaak de meeste vermeldingen en sterren heeft.

De almanak is geschreven door Nederlands bekendste wijnschrijver Harold Hamersma. Hij proeft jaarlijks zo'n 6.000 wijnen en schrijft daarover in HP/De Tijd, Het Parool en op FoodTube.nl en haroldhamersma.blogo.nl. Vervelende baan zeg!

Wijnalmanak 2010 is een ontzettend handig boek, dat eigenlijk niet mag ontbreken in het huis van een wijnliefhebber. Nooit meer treuzelen in de winkel, maar altijd de lekkerste wijnen met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Wijnalmanak 2010
Harold Hamersma
ISBN: 9047510674
Prijs: 13,99
Uitgeverij: Spectrum