Tampon of maandverband?

Lichaam door Eline_B

Tijdens onze cyclus verliezen we ongeveer vier eetlepels aan menstruatiebloed en ander vocht. Gelukkig zijn er producten die ons helpen dit op te vangen, zodat we niet met rode broeken de periode door moeten komen. De eerste dagen van de cyclus verliezen we gemiddeld het meeste bloed en moeten de zwaartste maatregelen worden getroffen, daarna is het rustig afbouwen. Welk product kies jij?  

Tampons
Tampons zijn er van dik naar dun, voor de lichtere en de zwaardere dagen. Tampons moeten inwendig gebruikt worden en in de vagina worden gebracht. Doordat de tampon veel bloed opvangt is de kans op infecties dan ook erg klein. Wel moet de tampon na ongeveer 4-6 uur vervangen worden, zodat er geen bloedophoping kan komen boven de tampon: het Toxic Show Syndrome (TSS). Het is daarom dan ook niet aan te raden met een tampon in te slapen, dan wordt de tampon namelijk niet op tijd vervangen. Sommigen denken dat een tampon het maagdenvlies kan scheuren, maar dat blijkt een fabeltje.  

Waarom wel?
Een tampon zorgt ervoor dat elk ondergoed gedragen kan worden: string, boxer een hipster of helemaal niets. Ook kan er gewoon gesport en gezwommen worden zonder bloed te vloeien. Bovendien is een tampon gemakkelijk mee te nemen, omdat hij zo klein is. Als een tampon goed is ingebracht, merk je niet dat je er één in hebt. Tampons zorgen er ook voor dat het down under minder gaat geuren. Het bloed wordt immers binnenin opgevangen. Tegenwoordig zijn er ook leuke doosjes waarin je de tampons gemakkelijk kunt meenemen en het staat nog leuk ook! 
 
Waarom niet?
Sommige vrouwen hebben moeite om tampons naar binnen te brengen. De vagina is te droog of door de spanning verkrampen en sluiten ze de spieren. Door toch door te duwen kunnen er scheurtjes en irritaties ontstaan en dat voelt onprettig. Bovendien kunnen hierdoor infecties en schimmels ontstaan die later alleen maar voor problemen kunnen zorgen. Ook zuigen tampons andere sappen op die eigenlijk wel daar horen te zitten. Dit herstelt zich gelukkig wel weer. 

Maandverband
Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook verschillende soorten en maten maandverband. Niet langer hoeven we met een dikke prop tussen onze benen rond te lopen, denkend dat de hele wereld kan zien dat we een soort van surrogaatluier dragen. Toch is het altijd wel weer even wennen als we een maandverbandje dragen. Maandverband is geheel ongevaarlijk en kan gemakkelijk aangebracht en verwijderd worden. Er staat geen vaste tijd voor het verwisselen van maandverband, dat is geheel aan de gebruiker, maar er moet wel verschoond worden!

Waarom wel?
Vrouwen vinden het vooral prettig dat het bloed vrij naar buiten kan vloeien. Bovendien is het gebruik van maandverband pijnloos en kun je zelf goed bepalen welk soort maandverband je nodig hebt. Tijdens de zwaardere dagen heb je natuurlijk meer bescherming nodig. Sommige vrouwen hebben moeite om een tampon in te brengen en dan is dit het alternatief.  En ook voor maandverband zijn er nu leuke 'mapjes' om de lap toch mee te nemen. Zelfs het maandverband zelf kan gepimpt worden!

Waarom niet?
Het maandverband vangt netjes het bloed op, maar er komt wel zuurstof bij en dat kan ervoor zorgen dat het daar beneden minder fris gaat ruiken. Gelukkig gaat dat wel weer weg, maar het geeft een minder schoon en fris gevoel. Ook kan het ervoor zorgen dat het tussen de benen gaat broeien, waardoor er in het ergste geval schimmels en infecties ontstaan. Bovendien hebben veel dames toch nog het gevoel dat ze een luier dragen. Een pakje maandverband kun je ook niet 'even' meenemen, want het neemt best wat ruimte in beslag en daar moet je tas groot genoeg voor zijn.

Waarom dragen jullie een tampon of juist maandverband? En houden jullie standaard een merk aan of maakt het jullie niets uit?