Caloriebommen op de skipiste

Eten door Redactie Ze.nl

Maar ja, dan komt de après-ski, alle calorieën die je overdag hebt verbrand zitten er snel weer bij door de grote hoeveelheden bier en vette gerechten, zoals braadworst en schnitzel. Maar gelukkig kun je bij de meeste gerechten zelf een aanpassing doen om het gezonder te maken of je kunt een gezondere variant kiezen. In dit artikel van www.valtaf.nl een top vijf van de meest slechte wintersportgerechten met een slankere tegenhanger en de tijd die je weer op de piste moet doorbrengen om het er weer af te trainen.

De vijf allerslechtste wintersportgerechten...

Kaasfondue
Typisch Zwitsers is de kaasfondue met alle heerlijke Zwitserse kazen. Maar qua gezondheid en slankheid komt de kaasfondue er niet zo best van af. Hij staat dan ook met stip op 1 qua slechtste gerechten. Een avondmaaltijd kaasfondue bevat al snel 1800 kcal!

Gezondere optie: Kaasfondue is zo slecht dat hier geen aanpassing voor te verzinnen is om het slanker te maken. Echter houden ze in Zwitserland ook erg van steengrillen en dat is een veel slankere optie.

Tijd op de piste: Om een avondje kaasfondue weer volledig te verbranden moet je 4,5 uur skiën.

Apfelstrüdel
Hoe ongezond het is, het hangt er natuurlijk heel erg van de grootte van je apfelstrüdel af. Maar een stuk van 100 gram (een gemiddelde portie) bevat al 338 kcal. De appel die er in zit mag dan gezond zijn, maar door het bladerdeeg wordt het erg vet.

Gezondere optie: Deel de apfelstrüdel met iemand anders, je krijgt dan nog maar de helft van het aantal calorieën binnen. Een gezondere optie voor iets zoets is de palatschinken of crêpe. Dit is een dunne pannenkoek die vaak met poedersuiker wordt gegeten.

Tijd op de piste: Om een apfelstrüdel te verbranden moet je 45 minuten snowboarden.

Wienerschnitzel
Deze zijn vaak enorm groot. Je eet eigenlijk bijna drie porties vlees in één keer. Daarnaast is een schnitzel gepaneerd, hierdoor neemt het veel vet op tijdens het bakken. Een schnitzel bevat al snel 333 kcal. Hier komt de patat en mayonaise nog bij.

Gezondere optie: Omdat de schnitzels vaak enorm groot zijn, scheelt het als flink als je om een kinderportie vraagt. Slanker is een gerecht met stoofvlees, gegrilde kip of vis. Pas ook op met de patat; gebakken aardappeltjes zijn al iets beter maar gepofte aardappel of puree is nog gezonder.

Tijd op de piste: Om een flinke wienerschnitzel er weer af te trainen moet je 35 minuten langlaufen.

Braadworst
Eén kleine braadworst bevat ongeveer 231 kcal. Je hebt vaak ook van die enorm grote, die bevatten al snel het dubbele. Een braadworst is zo calorierijk doordat het gemaakt wordt van vet varkensvlees.

Gezondere optie: Eénpansgerechten met rundvlees, aardappels en kool. Of een stukje gegrilde kip of vis. Kies in plaats van patat liever voor gepofte aardappel.

Tijd op de piste: Je moet 35 minuten skiën om een braadworst er weer af te trainen.

Bier
Dit drankje is ongezond omdat er alcohol, calorieën en veel suikers in bier in zitten. Een echte dikmaker dus! Tel daarbij op dat bier vaak wordt gedronken in grote pullen van bijna een halve liter en je kunt wel bedenken dat dit niet zo goed is voor de lijn. Een pul bier bevat ongeveer 189 kcal.

Gezondere optie: Een klein biertje (25 cl) is al een stuk beter. Nog slanker is een glas rode of droge witte wijn.

Tijd op de piste: Als je bij een avondje flink doorzakken vier van die halve liters hebt opgedronken, moet je toch al snel 1 uur en 45 minuten snowboarden om dit weer te verbranden.

Uiteraard kun je best een keer genieten van bovenstaande gerechten. Doe het alleen niet elke dag!

Dit artikel is geschreven door Willemijn Wissekerke, voedingsdeskundige bij www.valtaf.nl.