Hulp voor Haïti

De maatschappij door Jet

12 januari 2010 is een dag die we niet snel zullen vergeten. Dit is de dag dat Haïti zwaar werd getroffen door een aardbeving van 7,0 op de schaal van Richter, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien... De aardbeving, die 16 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince op zo'n 10 kilometer onder het eiland ontstond, heeft complete chaos en paniek in dit arme land gebracht.

Port-au-Prince is veranderd in één grote ravage: gebouwen zijn ingestort, mensen liggen bedolven onder brokstukken of dood op het trottoir. Volgens schattingen zijn er zeker 75.000, maar mogelijk 200.000 mensen om het leven gekomen. Daarnaast zijn er 250.000 mensen gewond geraakt en rond één miljoen mensen dakloos geworden. Een schade die niet te overzien is! Specialisten verwachten dan ook dat het minstens tien jaar zal duren om de wederopbouw van het straatarme Haïti te realiseren. En de nachtmerrie is nog niet eens voorbij: het land wordt nog steeds getroffen door heftige naschokken.

Door gebrek aan eten en water neemt de wanhoop onder de slachtoffers toe, met geweldsincidenten en plunderingen als gevolg. Naast tekort aan water en voedsel is de toegang tot slaapplaatsen en toiletten zeer beperkt; de stank van uitwerpselen is overweldigend. Ook medicatie en medische hulp is er niet voldoende. Kortom: we praten hier over een ramp van wereldformaat, waar we onze ogen absoluut niet voor kunnen sluiten!

Hoe kunnen we helpen?
Ondanks dat de hulp langzaam op gang kwam op Haïti, zijn er nu 52 internationale teams met in totaal 1820 medewerkers en 175 snuffelhonden bezig met reddingsactiviteiten. Met resultaat: ruim honderd mensen zijn ondertussen levend uit de brokstukken gered. Toch blijft de vraag om hulp gigantisch! Er is geld nodig, heel veel geld. Niet alleen voor de noodhulp nu, maar juist ook voor de wederopbouw in de komende jaren. Gelukkig schenken veel landen geld aan Haïti en ook celebs zetten zich massaal in voor de slachtoffers. Maar ook jouw hulp is nodig! Je kan op verschillende manier bijdragen:

Morgen, donderdag 31 januari, organiseert Nederland een landelijke actie-dag om geld in te zamelen voor Haïti. De dag begint 's ochtends vroeg om 6.00 uur met Radio 555 waar verschillende commerciële en publieke radiozenders aan meehelpen. Om 21.00 uur neemt de tv het over: Nederland 1, RTL4 en SBS6 organiseren dan één groot programma waar geld wordt ingezameld, later die avond wordt bekend gemaakt hoeveel geld er is opgehaald.

Ze's, gaan jullie geld storten voor Haïti of kiezen jullie ervoor het niet te doen? En waarom? Bekijk ook onze straatvraag over dit onderwerp!