Nagelkwaaltjes: hoe kom je er vanaf?

Lichaam door Redactie Ze.nl
We willen allemaal mooie nagels die in topvorm zijn. Helaas zit het niet altijd mee en duiken er soms opeens van die vreemde nagelkwaaltjes op. Hoe kom je daar nou aan? En nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? Lees en leer!
 
Breekbare nagels
Je hebt er weken over gedaan om je nagels zo mooi lang te laten groeien en dan: KRAK. Oh no! Er is er weer eentje gesneuveld.  

Hoe komt het?
Ze zijn zwak, breekbaar en scheuren snel. Soms kun je zelfs hele laagjes van je nagels aftrekken?  Jep, je nagels schreeuwen om hulp, want dit is een duidelijk teken dat ze te droog zijn.
 

Hoe kom je er vanaf?
Om er voor te zorgen dat je nagels minder droog worden, moet je je om te beginnen aan een paar basisregels houden. Gebruik nagellak zonder aceton, draag handschoenen als je gaat afwassen of schoonmaken en smeer je nagels regelmatig in met een olie of crème. Daarnaast moet je nooit meteen je nagels vijlen als je net uit bad of onder de douche vandaan komt. Je nagels zijn dan te zacht en dus kwetsbaar. Stop wel standaard een zachte vijl in je tas zodat je kleine haakjes en scheurtjes altijd kunt wegvijlen, in plaats van dat je je nagels afbijt.
 
Heb je er echt heel vaak last van? Denk er dan eens over na om extra vitamine H of B8 te nemen. Dit is belangrijk voor gezond haar, een gezonde huid en sterke nagels. Deze vitamines komen ook voor in lever, eieren, pinda's en melk.
 
Witte vlekjes
Nadat je je nagellak van je nagels hebt verwijderd, valt het je op dat er nog een paar witte vlekjes zijn overgebleven. Na langdurig boenen kom je erachter dat het niet op, maar in je nagel zit. Hmm... waar komen deze mysterieuze witte vlekjes vandaan?
 

Hoe komt het? 
Vraag het aan mensen in je omgeving en de kans is groot dat ze je zullen vertellen dat je een tekort aan calcium of zink hebt. False! Het is een nagelaandoening dat zelfs een naam heeft: Leukonychia. Klink heel ernstig, maar dat is het niet. Het betekent dat je nagel een trauma heeft opgelopen en het is te vergelijken met een blauwe plek op je lichaam. 
 
Hoe kom je er vanaf?
Net zoals bij een blauwe plek kun je er eigenlijk niet veel aan doen, behalve wachten tot het vanzelf verdwijnt. Bij je nagels groeit het er vanzelf uit. Helaas groeien je nagels niet zo snel en zal het een tijdje duren. Gewoon geduld hebben dus! 
 
Verkleurde nagels
Terwijl iedereen denkt dat er een enge schimmelinfectie op je nagels groeit, heb je eigenlijk gewoon die knalrode nagellak veel te lang op je nagels laten zitten. Met, tsja, niet zulke aantrekkelijke nagels als gevolg.

Hoe komt het?
Donkere nagellakken, zoals rood, zwart en donkerblauw hebben een sterk pigment. Hoe langer ze op je nagels zitten, hoe langer ze de tijd hebben om lekker in te trekken. Als je dan eindelijk besluit je nagellak eraf te halen, is het al te laat en zijn je nagels geel geworden. Oeps!
 

Hoe kom je er vanaf?
Logisch dat je van die gele nagels af wilt, want erg fris ziet het er niet uit. Laat je handen vijf tot tien minuten weken in een badje met warm water en een eetlepel verse citroensap. Herhaal dit om de dag, totdat je nagels weer net zo mooi als eerst zijn. Om te voorkomen dat het de volgende keer weer gebeurt, is het belangrijk om altijd een basecoat onder je nagellak te gebruiken.  Geef je nagels ook eens in de zoveel tijd een nagellakvrije week om tot rust te komen.
 
Van welke nagelkwaaltjes heb jij weleens last? En wat doe je hieraan?
 
Geschreven door: Heather Serry