Als je jaloers bent op je beste vriendin

Psyche & spiritualiteit door Hélène
Van twee handen op één buik naar niet meer samen door een deur kunnen. Voor weinig vrouwen is dit een onbekend verhaal. Maar wat kun je zelf doen als je een ander nog net niet de ogen wilt uitsteken? 
 
Ik niet en jij wel 
Jaloers zijn is het totaal in beslag genomen worden door iets van een ander wat je zelf niet hebt. Het kan zelfs tot uiting komen in lichamelijke symptomen als spierspanningen en duizeligheid! Heavy dus. Een goede vriendin lijkt vaak in meerdere opzichten op jezelf en daarom is de kans groot dat jullie op zoek zijn naar hetzelfde type man, precies zo?n leren jasje of noem maar op. Het is niet makkelijk om te accepteren dat jouw grote wens bij je goede vriendin werkelijkheid is geworden. Het voelt dan alsof het je even lekker wordt ingewreven hoe leuk het allemaal wel niet is. Bah! 
 

Meike kan (helaas) goed over dit onderwerp meepraten. "Na jarenlang lief en leed met elkaar gedeeld te hebben, ging het twee jaar geleden goed mis. Toen mijn beste vriendin een leuke man ontmoette, zagen we elkaar steeds minder. Onze gezamenlijke mannenjacht was over en ze wilde veel tijd met haar vriend doorbrengen. Op een gegeven moment hadden we helemaal geen contact meer. Geen App?je of iets. Na een paar dagen radiostilte wilde ze met me praten. Ze had de indruk dat ik haar vriend had afgekeurd. Ik heb geen idee hoe ze daarop gekomen is. Die avond heb ik veel moeite gedaan om dit uit haar hoofd te praten. In tranen zei ik haar dat ik het jammer vond dat er nu geen plaats meer voor me was. Ik heb toen ook maar toegegeven dat het niet leuk is om nu de enige te zijn die single verder kan. Een beetje gênant was het wel. Dit is het wat me al weken had beziggehouden. Hoe stom het ook klinkt, ik kon het niet uitstaan dat het zo goed ging tussen haar en haar vriend. Ik wilde niet dat ze medelijden met me kreeg, maar ik denk dat het goed is geweest dat ik het heb opgebiecht." 
 
Blik naar binnen
Toch is het vreemd dat je eigen geluk in zo?n geval puur afhankelijk is van het geluk van iemand anders. Het gaat toch om jezelf? Om met je jaloerse gevoelens om te leren gaan, begint het bij de gedachte dat jij los staat van de ander en dat je alleen aan jezelf kunt werken. Wist je trouwens dat mensen die zich jaloers gedragen eerder kans lopen om sociaal geïsoleerd te raken? Aan de slag dus! 
 
 
Tips voor de jaloerse vrouw
Heel veel deskundigen houden zich bezig met jaloezie. De meest voorkomende tips heb ik voor je op een rijtje gezet.
 
1.

Werk aan je zelfvertrouwen. Onzekerheid is de grootste veroorzaker van jaloezie. Daarom is het niet onbelangrijk om dit aan te pakken. Blijf niet stilstaan bij dat wat je niet hebt maar verleg het accent op je eigen unieke eigenschappen. Zodra je beter in je vel zit, voelt het niet meer nodig om continu te blijven vergelijken met je vriendin. 
2. Ga iets leuks doen! Dit klinkt misschien een beetje als een dooddoener, maar het helpt echt. Ongemerkt raak je met je jaloezie (bijna) geobsedeerd door hele kleine dingen waar je zelf weinig aan kunt doen. Stap hiervan af en zoek wat afleiding. Ga eens heerlijk een (online) magazine lezen of lekker uitgebreid in bad, daar word je blij van! Of ga iets interessants leren: een nieuwe taal of toch maar die dwarsfluit van zolder halen? 
3. Blijf een goede vriendin. Hoe moeilijk het ook is: blijf aardig naar je vriendin. Probeer je in te leven in haar situatie en deel het leuke moment alsof het jou ook is overkomen. Zit je zelf op een vriendin te wachten die je niets gunt? Denk het niet! Willen jullie vriendinnen blijven, dan moet je daar op deze momenten extra hard voor werken. 
4. Blijf in beweging. Zelf ben ik een groot fan van hardlopen. Het is heel lekker om even nergens aan te hoeven denken en aan je lijf te werken. Dit helpt ook bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Ben je niet zo?n sportief buitentype? Al begin je met yoga-oefeningen op een matje, het resultaat is altijd een goed gevoel na afloop. Niemand kan je dat afnemen!


5.

Geef eerlijk toe. Je kunt best open zijn naar een vriendin over het feit dat je zelf iets ook graag wilt. Wie anders dan deze vriendin kan jou helpen om dit te bereiken! Maak dus gebruik van het succes van je vriendin en vraag om tips of ervaringen om zelf een stap verder te komen. 
6. Laat elkaar los. Niet zonder reden ben je bevriend geraakt met je vriendin. We vinden het vaak erg fijn als er iemand is die grofweg hetzelfde over belangrijke zaken denkt en ook dezelfde dingen doet. Het gevaar is dat je heel erg op elkaar kunt gaat letten of dat je het niet accepteert dat je vriendin een in jouw ogen vreemde keuze maakt. Ook jaloerse gevoelens komen dan gauw om de hoek kijken. Streef er niet naar om als een Siamese tweeling door het leven te gaan maar geniet ervan dat twee mensen toevallig zoveel gemeen hebben. Het maakt jou juist een leuke vriendin als je je eigenheid blijft houden en dat in anderen waardeert. 
7. Blijf praten. Helpt dit alles voor geen meter en zie je nog steeds groen van jaloezie? Het klinkt erg cliché maar het is belangrijk om dit niet weg te drukken. Blijf erover praten met iemand die je vertrouwt. Ook een psycholoog kan je hier goed bij helpen. Anno 2013 is dat geen schande! Jezelf verder helpen heet dit.

Ben jij weleens jaloers (geweest) op je beste vriendin?