De leukste to do-lists

De maatschappij door Maresa

Het antwoord op deze vraag is simpel en veel mensen weten hem al: de to do-list. Wat veel mensen niet weten, is hoe je een echt goede lijst maakt waar je je aan kunt houden - een leuke lijst. Voor ik begin met de goede punten van een lijst, zal ik wat meer uitleggen over de psychologische werking ervan. Nee, geen diepe gedachten, ik houd het eenvoudig.

Een lijstje ruimt op - begin daar dus mee
Veel mensen weten dit, maar weinig mensen ervaren het effect ervan. Als je nog nooit een uitgebreid lijstje hebt gemaakt, probeer het dan eens. Pak een mooi, leeg blad lijntjespapier, een prettig schrijvende pen en zet een muziekje op. Denk aan alles wat je nog moet doen en schrijf alles in stappen op. Moet je bijvoorbeeld de afwas doen, zet dan dit neer:

 • Afspoelen
 • Theedoeken pakken
 • Water in wasbak
 • Wasmiddel erbij 
 • Dop er weer op!
 • Afwassen
 • Afdrogen

Overdreven? Nee, absoluut niet! Later zal ook duidelijk worden waarom. Eerst even naar het effect dat dit lijstje op je heeft. Voel je je hoofd al wat leger worden? Krijg je al een opgelucht gevoel? Het opschrijven van alle klusjes die je moet doen, geeft namelijk ruimte in je hoofd. Je hoeft niet meer bang te zijn iets te vergeten. Wees ook niet bang om tijdens het afronden van je lijst nieuwe dingen toe te voegen - alles helpt mee aan een opgeruimd gevoel. Zelfs dat ene kleine klusje!

Maak je lijstje leuk
Dit is het belangrijkste van het hele lijstje. Hoe veel je ook te doen hebt, je moet ook ruimte inlassen voor jezelf. Ik geef een paar suggesties:

 • Tv kijken (vul hierachter eventueel een tijd in, bijvoorbeeld 1 uur lang of 20 minuten)
 • Lezen
 • Uitslapen (vul eventueel in 'tot [tijdstip]')
 • Ontbijten
 • Relaxen (20 minuten)
 • Internetten

Waarom je lijstje hiermee leuk wordt? Daarmee komen we terug op waarom het in minuscule stappen verdelen van je activiteiten en klusjes goed werkt. Elke keer als je een punt van je lijstje afstreept, voelt dat als een grote beloning. Je voelt je goed over jezelf, want je hebt weer iets afgerond. Als je de afwas hebt gedaan, ben je gelijk zeven punten op je lijst verder. Dat werkt enorm motiverend. En heb je net tijd voor jezelf genomen en een half uur voor de tv gehangen, dan hoef je je niet schuldig te voelen. Ten slotte stond het op je lijstje en kun je dus weer wat afstrepen! Verder begin je de dag goed, want je kunt 'uitslapen tot...' en 'ontbijten' al gelijk van je lijstje afstrepen.

Daarmee ben ik ook aangekomen bij het derde punt van een goede, leuke lijst:

Zet al je klusjes er zo uitgebreid mogelijk op
Zoals gezegd werkt het heel goed om na afloop van één klusje meerdere punten af te strepen. Bovendien maak je grote klusjes behapbaar. Het is namelijk helemaal niet zoveel moeite om theedoeken klaar te leggen. En ach, als je toch al bezig bent met het afspoelen van de borden, kun je net zo goed alvast wat warm water in een teiltje doen. Wasmiddel erbij... hé, je bent al bijna op de helft!

Door je taken zo in stukjes te hakken, staan er alleen maar kleine punten op je lijst. Het wordt bovendien makkelijk om te multitasken. Moet je boodschappen doen? Deel het op in je tas pakken, je portemonnee in je zak stoppen, een boodschappenlijstje maken, naar de winkel lopen en de boodschappen doen. Combineer het dan met die ene brief op de post doen en de lege flessen meenemen. Doordat het op je lijstje staat, overkomt het je minder snel dat je in de winkel opeens bedenkt dat je nog statiegeldflessen thuis hebt liggen en je straks nog terug moet voor een belangrijk pakketje.

Het allermooiste is nog dat je niet tot drukke, stressvolle periodes hoeft te wachten om met lijstjes maken te beginnen. Pak het in 2010 goed georganiseerd aan en begin met je eerste leuke lijstjes.

Ik wens je veel plezier en een stressvrij 2010!