Ursula Doyle - Love Letters

Media door Saar

Verbaas mij eens, door te zeggen dat je níet uitkeek naar Sex and the City: The Movie en de film door jou ongezien bleef. Of dat je je de dialoog welke Carrie en Big hadden over romantiek, terwijl zij leest  in een bundeling liefdesbrieven van 'great men', niet kunt herinneren. (Je weet wel, waarin hij vraagt of een 'liefdesfax' ook geldt als liefdesbrief.)

Anyhow, of je de scène nu wel of niet gezien hebt, het draait natuurlijk om het volgende: 'Romantiek, bestaat dat (nog)?' Is het iets dat enkel uit de kast gehaald wordt op de 14e februari of weet jouw geliefde jou ook op onverwachte momenten te verrassen met lieve briefjes in je lunchbox of jaszak? Af en toe hoor je iemand verzuchten dat 'de man van tegenwoordig niet verder komt dan een smsje', verjaardagen en jubilea moet je zelf in zijn agenda schrijven wil hij het niet vergeten. Als we al weten wat de term inhoudt, hoe vaak verkeren we dan nog in 'romantische sferen'? (Onopgezet, onverwacht en bovenal... hartverwarmend.)

Na het zien van SatC The Movie stoven vrouwen over de gehele wereld richting de dichtstbijzijnde boekenzaak; als hun man geen lieve woordjes in hun oren lispelde, dan zouden ze maar wat graag de brieven die Carrie voordroeg lezen. Wie weet konden ze het boek rond laten slingeren (lees: opengeslagen, mét onderstrepingen in zijn gezichtsveld bewegen), zodat vriendlief een les kon trekken uit deze grandioze inspiratiebron?

Maar...  o gruwel! Het boek was onvindbaar, bestond - buiten de filmdummy om - niet! Hier werd natuurlijk direct handig op ingesprongen; waar vrouwen jubelen, ruikt men geld. Ursula Doyle ging aan de slag en verzamelde de mooiste liefdesbrieven van bekende mannen uit de historie. Je kunt het zo gek niet verzinnen of hij pende zoetsappige zinnen aan zijn grote liefde: van Napoleon, Oscar Wilde, Mozart, Beethoven tot Mark Twain en Henry VIII. Wie had het achter ze gezocht? Doyle leidt iedere brief in met een korte achtergrond over de schrijver, zijn geliefde en hun relatie. In tijden dat scheiden een onmogelijke uitzondering was, in plaats van de huidige 'bijna-regel', blijkt de brief een subliem middel om gevoelens - hetzij op afstand - te uiten.

Het is heerlijk om zo in andermans liefdesleven te wroeten, al hadden de brieven best wat langer mogen zijn, of de verzameling wat groter. Het boek, dat 176 bladzijden telt, leest vlot weg en zorgt wel degelijk voor kriebels. Oh... kreeg ik maar eens zo'n poëtische brief! Niet een 'plopje' in mijn inbox, geen 'kom na voetballen wel even langs' op mijn gsm... Nee, een bode, lakei of koerier aan mijn deur, met een handgeschreven stuk; het liefst met ganzenveer op perkament. Of nog beter: een voorgedragen of gezongen bericht, of een ouderwets telegram. Daar zal mijn hart wel even van stoppen, een slag overslaan. Stop.

Of je nu zelf lekker wilt wegdromen, je geliefde - al dan niet bewust - wilt prikkelen en aanzetten tot actie, jezelf wilt verrijken of aansporen wat sfeer in je relatie te brengen. Love Letters is een handzaam en luxe boekwerk met een stevige, harde kaft; fijn om te bewaren, ideaal als geschenk.

Love Letters
Ursula Doyle
ISBN: 9789049998622
Prijs: 9,95
Uitgeverij: Truth and Dare