Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Oud & Nieuw, maar dan anders!

Rood ondergoed in Italië
De waarschijnlijk pikantste nieuwjaarsgewoonte vindt plaats in Italië. Vrouwen dragen traditioneel rood ondergoed, omdat het geluk belooft voor het volgende jaar. Zelfs mannen doen mee aan dit gebruik! Een romantische nacht tijdens de jaarwisseling is tevens een garantie voor geluk. 
 
Dierenliefde in Tsjechië
In Tsjechië hecht men veel waarde aan het voedsel dat op oudejaarsavond op tafel komt. Er wordt op toegezien dat er geen vlees van een dier dat ooit poten had, eindigt in de pan. Anders loopt het geluk weg. Visgerechten zijn net zo impopulair, omdat het geluk kan wegzwemmen. Wel worden linzen als feestmaal opgediend, die bovendien rijkdom beloven.

Druiven eten in Spanje
In Spanje beginnen de tradities om middernacht. Bij elke klokslag eet men een druif, dit betekent dat de laatste 12 seconden voordat het 00.00 wordt, er per seconde één druif wordt gegeten. Als alle druiven precies op tijd worden opgegeten, dan mag men een wens doen. Het is een hele opgave om een druif per seconde te eten, daarom dragen Spaanse vrouwen als voorzorgsmaatregel (voor geluk) rode lingerie.

Rijkdom door visschubben in Polen
Polen ontdoen zich op oudejaarsavond van oude lasten, die zich in de maanden daarvoor hebben opgestapeld. Zo is het gewoonlijk om voor het nieuwe jaar alle schulden af te betalen. Als garantie voor geldmeevallers in het nieuwe jaar, is het raadzaam om de schubben van de karper, die op kerstavond geserveerd wordt, in de portefeuille te bewaren.

Vikingen achteraan in Schotland
Oud & Nieuw is het énige echte decemberfeest voor de Schotten en gaat niet onopgemerkt voorbij! Hogmanay, het Schotse nieuwjaarsfeest, is een vierdaags festijn in Edinburgh. De festiviteiten bestaan uit parades met fakkels en vuur, optredens, allerlei activiteiten en een wereldberoemd straatfeest waar ieder jaar bekende popartiesten optreden. Volgens de traditie dienen blond- en roodharigen achteraan te sluiten in de parade. Die brengen geen geluk. Dit zou nog stammen uit de tijd dat men liever geen Vikingen tegenkwam!
 
Bron: Reisportaal HolidayCheck.nl