Nieuws: E-consult huisarts staat nog in kinderschoenen.

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Slechts één op de duizend heeft het al eens gedaan: een e-mailconsult met de huisarts. Dat blijkt uit een onderzoek van Agis zorgverzekeringen.


Uit een onderzoek uit 2006 van de Universiteit van Twente komt echter naar voren dat 75 procent van de patiënten behoefte heeft aan online contact met de huisarts. Ook Agis ziet in de afgelopen jaren een stijging in deze behoefte. Het probleem is alleen dat maar bij 10 procent van de huisartsen e-mailconsult tot de serviceverlening behoort.

Dat roept de vraag op: waarom bieden huisartsen niet vaker een elektronische consult aan? We doen toch steeds meer via internet? Reizen boeken, bankzaken regelen, verzekeringen afsluiten. Een overgroot deel van de huisartsen vindt echter dat het e-mailadvies te weinig kwaliteit biedt. Zij zien deze nieuwe manier van serviceverlening vooral als vervanging voor een telefonisch overleg, bijvoorbeeld voor het aanvragen van herhaalrecepten, onderzoeksuitslagen en simpele vragen.


Huisarts contact
Hoe vaak en op welke manier worden we geholpen door de huisarts? Negen van de tien mensen met een Agis zorgverzekeringen maken jaarlijks gebruik van een huisarts. Naast het beperkte gebruik van e-mailconsulten doen zij dit als volgt:

• Met tweederde van de consulten is een bezoek aan de huisarts de verwachte koploper
• Minder dan één op de tien krijgt visite aan huis van de huisarts
• Ongeveer een kwart van de huisartsconsulten bestaat uit een telefonisch gesprek, niet te verwarren met het telefonisch maken van een afspraak.

Hoewel het een goed alternatief lijkt voor een telefonisch consult komt het e-mailconsult dus nog niet goed uit de verf.

Vrouwen koploper?

Vrouwen gaan vaker naar de huisarts dan mannen: bijna een derde meer. In de leeftijdsgroep 50-plus is het verschil tussen mannen en vrouwen het grootst. En vrouwen maken een derde meer gebruik van consulten per e-mail.

Ouders met ziek kinderen willen geen e-mail consult?

Ouders met kinderen gaan relatief vaker naar de huisarts dan andere leeftijdsgroepen. Zij hebben minder vaak een telefonisch of e-mailconsult. Het is dus goed mogelijk dat ouders van die kinderen minder vertrouwen hebben in hulp op afstand en graag willen dat de huisarts hun kind echt ziet.

Huisartsconsulten in de steden

Regionaal is het opmerkelijk dat Agis-verzekerden uit Amsterdam het meest naar de huisarts gaan. In Apeldoorn gebeurt dat het minst. Ook opvallend is dat het e-mailconsult ook in de grote steden nog niet echt is doorgedrongen.

Agis Arts

Om beter in de behoefte van e-mailconsult te voorzien, heeft Agis een online Agis Arts beschikbaar: dr. Herma Coumou. Niet als vervanging voor een consult aan de eigen huisarts, maar ter voorbereiding daarvan. Maar ook voor andere vragen kunnen Agis-verzekerden bij haar terecht. Zoals vragen over het ondergaan van een operatie of het gebruik van medicijnen.

Agis online zorgspecialisten?

Voor Agis-verzekerden geldt bovendien dat zij ook andere online specialisten kunnen raadplegen. Denk aan een diëtist, fysiotherapeut, psycholoog, pedagoog en een logopedist. Meer informatie vindt u op Agis online gezondheid.

Nog geen Agis verzekerde? Stap nu snel en gemakkelijk over op een Agis Zorgverzekering.