Tijd voor kerstversiering!

De maatschappij door Saskia

Stap 1: de boom
Kerstversiering begint en eindigt natuurlijk bij de boom. Maar wat voor boom moet je nu kiezen? Er zijn verschillende soorten bomen. Een echte boom staat natuurlijk het mooiste, maar laat al gauw zijn naalden vallen en is daarmee aan het einde van de maand niet meer op zijn mooist. Je hebt ook speciale 'naaldvaste' bomen (Nordmann), maar deze zijn een stuk prijziger. Als je een echte boom wilt, maar geen auto hebt om hem te vervoeren, kun je er een laten bezorgen via websites als ikwileenkerstboom.nl en kerstboombezorgen.nl.

Je kunt ook kiezen voor een nepboom. Ook hierin zijn verschillende kwaliteiten, in prijs variërend van 20 euro tot 200 euro of meer. Het is slim om voor een volle boom te kiezen, bijvoorbeeld een 'mixed pine' (verschillende soorten takken door elkaar). Als je een kleine (woon)kamer hebt, kun je ook kiezen voor een zogenaamde 'ruimtebesparende boom'. Deze is plat aan de achterkant en neemt dus een stuk minder plek in! Er zijn ook 'besneeuwde' nepbomen en nepbomen in een kleur verkrijgbaar, bijvoorbeeld zwart, wit of (zilver)grijs. Ga nooit af op het plaatje op een verpakking, want die zijn altijd misleidend! Winkels waar je betaalbare nepbomen kunt kopen zijn bijvoorbeeld de Leenbakker, Blokker, Praxis, Karwei en Gamma.

Stap 2: de lichtjes
De traditionele kerstlichtjes doen het natuurlijk altijd goed en zijn ook het goedkoopst. Maar er is tegenwoordig meer op de markt. Zo zijn er ledlampjes (een stuk beter voor het milieu en je energierekening) en zogenaamde clusterverlichting. Clusterverlichting geeft een heel bijzonder effect in de boom, maar is ook een stuk prijziger.

Stap 3: stijl en kleurschema voor in de boom
Je kunt natuurlijk kiezen voor een bonte verzameling aan kleuren, maar een vast terugkerend kleurschema is toch wel het mooist. Als je niet weet wat je moet kiezen, kun je het best gaan voor basiskleuren zilver (of goud) en wit. Deze kleuren zijn goed te combineren met elke felle kleur die je maar kunt bedenken, zodat je jaar na jaar naar hartenlust kunt wisselen zonder alles nieuw te hoeven kopen. Traditioneel rood, wit en zilver doet het trouwens altijd goed. Kies wel een kleurschema dat past bij de accessoires die je al in je (woon)kamer hebt staan. Ook dit jaar zijn er natuurlijk speciale trends op het gebied van kerstversiering. Hieronder de belangrijkste op een rij:

Traditioneel met een twist!
Rood, wit, zilver en groen doet het elk jaar weer goed. Maar naast de traditionele ballen, vogeltjes en pegels, mag je dit jaar je boom ook volhangen met stoffen versiering, lantaarns en takken! De V&D heeft een mooie collectie spullen in deze stijl, waaronder een schattig rendiertje (klein 4,95, groot 5,95). Ook de Xenos doet mee aan deze trend, zo zijn er gevulde hartjes en sterretjes voor slechts 1,50 te koop! Beide winkels verkopen overigens ook glitterige takken die je in de kerstboom kunt steken.

Natuur
Bij veel winkels is speciale kerstversiering te krijgen in het thema natuur. De Blokker bijvoorbeeld heeft een complete lijn met kransen, slingers vol gedroogde vruchten, eikels, witte parels, dennenappels etc. Daarbij horen bijvoorbeeld ook rendieren, bomen en sneeuwpoppen van stro en hars met witte accenten. Ook de Leenbakker en de Xenos hebben goedkope en leuke producten in deze stijl. In de boom combineert deze stijl het beste met wit en zilver of matgoud.

Winter Wonder Land
Blauw, wit en zilver zijn de kleuren die bij dit thema passen. Wit en blauw ledlicht is eigenlijk onmisbaar. Deze stijl probeert een stukje winters landschap, ijs en sneeuw naar binnen te brengen. Denk ijsberen, ijspegels, sneeuwpoppen, witte en blauwe plaids en kussens en je waant je in Winter Wonder Land! Winkels als V&D en de Action hebben kerstdecoratie in deze stijl.

Glamour
Glitter, glans en groot! Dat zijn de kernwoorden die dit thema omschrijven. Een glamourboom hangt vol glitterende versiersels en spettert van je netvlies. Roze, paars en goud kun je in de glamourstijl prima combineren. Of wat dacht je van all white? Zoals je van glamour wel kunt verwachten, is deze stijl wat prijziger. De Bijenkorf verkoopt een groot assortiment aan glitterversiersels, waar je je als een ekster in het paradijs waant! Voor schattige bambi-rendiertjes in glitterstijl kun je ook bijvoorbeeld bij de HEMA terecht.

Stap 4: De rest van het huis
Met alleen een boom ben je er natuurlijk nog niet. Salontafels en bijzettafeltjes tover je in een handomdraai om in een kersttafel met een gekleurd onderbord en daarop verschillende waxinelichthoudertjes (in hetzelfde kleurenschema) en eventueel wat kleine kerstballen of wat vers geknipt groen. Een glazen schaal met kerstballen of een stapel verschillende kussens op de grond doen het natuurlijk ook altijd goed.

Een lichtslang in de gang of een guirlande met kerstlichtjes erin op de grond of op een sidetable staat ook heel mooi. De IKEA heeft een serie aan kerstversieringen zoals kussens, guirlandes en kransen (in Nordmann stijl) plaids en stockings waarmee je het kerstgevoel door je hele huis kan doorvoeren. Kerststukjes en groepjes ballen aan een feestelijk lint verspreid door je huis maken het geheel af!

Stap 5: De tafel dekken!
Als je een kerstdiner geeft kun je je tafel omtoveren tot een kerstparadijs. De belangrijkste tips bij het versieren van de dinertafel zijn:

  • Veel, meer en nog meer kaarsjes!
  • Veel glitter en glas (zodat het licht weerkaatst wordt)
  • En natuurlijk: stapelen met die borden!

Kies voor een mooi tafelkleed in een lichte kleur en/of een loper. Een kerststukje in het midden van de tafel of een slinger van kersttakken over de lengte van de tafel creëert een goede basis. Verdeel waxinelichtjes, kandelaars en kaarsen over de tafel en versier de tafel met kerstballen of andere versiersels. Onderborden, servetten en bijvoorbeeld gekleurde linten om de stoelen maken het geheel af!

Nog wat goede tips

  • De allerbelangrijkste tip is waarschijnlijk: wacht niet te lang met inkopen doen. Nu de Sint het land weer heeft verlaten, slaat de kerstgekte al gauw toe. Als je nog alle keus wil hebben, dan kun je het beste de komende week gaan shoppen.
  • Maak foto's van wat je mooi vindt en koop alles in dezelfde kleurtinten. Combineren is dan heel gemakkelijk en het wordt dan al snel een mooi geheel.
  • Voor inspiratie kun je natuurlijk kerstmarkten bezoeken. In Nederland is de kerstmarkt in de Valkenburgse grotten toch wel het meest bijzonder. Wil je het land uit? Bezoek dan een van de vele kerstmarkten in het kerstgekke Duitsland!
  • Heb je maar een klein budget? Doe inspiratie op in de duurdere winkels en sla je ballen in bij de Xenos, Action en Blokker. Voor zo'n 50 euro heb je al een boom met versiering!

Veel plezier met het versieren van je kamer of huis! Heb jij nog tips voor kerstversiering?