De naakte vrouw

Make-up door Maresa

Of: 'Kon ik er maar zo makkelijk mee omgaan!' Daarom leer ik het jullie: leven zonder make-up.

Zo, ik ben dus make-uploos. Waar dan ook, wanneer dan ook. Rouge? Heb ik niet in huis. Lippenstift? Ook niet. Zelfs mascara heb ik nog nooit aangeschaft. Het enige op make-up lijkende product in mijn voorraad is Labello, en dat alleen in de winter.

'Ja, makkelijk gezegd, je hebt vast een mooie huid,' denk je misschien. Was het maar waar! Maar mij op mijn woord geloven is natuurlijk niets vergeleken met een heuse puistfoto. Daarom deel ik hier een gênant moment met de lezers. Ja, ook met puist naakt over straat. Ziet iedereen het? Oké, dan gaan we nu echt aan de slag. Ik ga je precies vertellen wat je make-uploze leven je op kan leveren.

Tijd
Dit is voor mij de belangrijkste reden om geen make-up te dragen. Nou ja, dat en luiheid. Als avondmens zorg ik ervoor dat de ochtend voor een werkdag zo efficiënt mogelijk verloopt. Dat houdt dus in dat ik de avond van tevoren alles doe wat ik anders 's ochtends zou moeten doen. Mijn kleren liggen netjes klaar, ik heb mijn tas ingepakt en mijn haar is gewassen. Het is dat je niet 's avonds alvast kunt ontbijten en je kunt aankleden, anders had ik dat ook gedaan. Ik spring (strompel) dus 's ochtends naar de wc, de badkamer en dan naar mijn kleren. Tegen de tijd dat ik mijn schoenen aan heb en buiten sta, zijn we nog geen kwartier(!) verder.

Ja, het kan. Elke ochtend in een kwartier klaar! Ik hoor mensen over anderhalf uur opmaken, tutten en gezichtscrème smeren en ik val op zulke momenten echt bijna van mijn stoel. 'Anders voel ik me zo naakt,' klinkt het dan. Tja, het is wat je gewend bent. Maar als je echt tijd wilt besparen, kun je zeker met een flink aantal make-uplaagjes minder. Bewaar de wenkbrauwkruller voor sexy dates, gala-avonden en kerst, en laat hem op normale dagen met rust. Doe hetzelfde met nog twee andere attributen die je elke dag gebruikt en win minstens een kwartier tot een half uur per ochtend.

Geld
Make-up kost geld. Goed, dat wist je waarschijnlijk al. Weet je ook hoe veel je er precies aan uitgeeft? Maak voor de grap eens een lijstje van al je standaardmake-up - alle producten onder elkaar. Zet de prijzen erachter en reken uit hoe vaak je elk product jaarlijks koopt. Vermenigvuldig dan het bedrag met het aantal keer dat je per jaar naar de winkel moet rennen en tel alle totalen met elkaar op. Geschrokken? Blijkbaar lijdt ook je portemonee pijn doordat jij mooi wil zijn...

Gezondheid
Je zult het aan je zelfvertrouwen niet meteen merken. Sterker nog, waarschijnlijk voelt het heel onwennig, kaal en bloot als je zonder je vertrouwde dosis make-up de straat oploopt. Maar wat doe je je huid een plezier! Eindelijk kunnen al je poriën vrij ademen en optimaal zuurstof in zich opnemen. De vaak agressieve middelen die je nodig hebt om de make-up 's avonds te verwijderen kunnen in de prullenbak... Hoor je je huid al vrolijk zingen?

Tijd, geld en gezondheid. Drie vitale luxes die je heel gemakkelijk kunt krijgen door te make-up-minderen! Ben je nog niet overtuigd? Durf je niet make-uploos de straat op als je je niet lekker voelt, slecht hebt geslapen en/of een kater hebt? Dan ga ik nog een eigen ervaring delen (en ja, echt gebeurd) van één van mijn baaldagen.

Ik voelde me moe, had het idee dat mijn haar futloos naar beneden hing, vond net dat ene vest niet lekker zitten dat ik had aangetrokken... Kortom: een dag waarop je mensen het liefst zo min mogelijk aankijkt en je verschuilt achter je werkcomputer.

'Is er iets anders aan jou vandaag?' vroeg collega C.
Ja hoor, dacht ik. Ze zien het. Op dat moment wenste ik een instant make-uphoofd, voor één keer.
'Ja, zie jij het ook al?' zei collega S.
Mijn zelfmedelijden groeide enorm.
'Ze heeft echt zo'n fris hoofd vandaag hè?' knikte collega C.
Ho. Wacht even. Ik duwde mijn zelfmedelijden opzij (daar stond ook de prullenbak).
'O?' moedigde ik hen aan.
'Ja,' zei collega S. 'Heb je misschien wat met je haar gedaan?'
'Of heb je je misschien opgemaakt of zo?'
Grijnzend van oor tot oor schudde ik mijn hoofd. Geen make-up, zelfs geen mascara. Kortom: ik zag er van mezelf zo fris uit!

Aan de slag!
Doe langer met de make-up die je nu nog hebt en koop voorlopig geen nieuwe producten. Bespaar tijd, geld en spaar je huid. Wees er trots op een naakte vrouw te zijn!