Cirque du Soleil: TOTEM

Vrije tijd door Jet

Cirque du Soleil
Cirque du Soleil (Frans voor: Circus van de Zon) is niet zomaar een circus. Door de magische combinatie van kleur, licht, muziek en acts valt iedere bezoeker in katzwijm. Behalve de indrukwekkende acts, lijkt het verder totaal niet op een traditioneel circus: er doen geen dieren mee, de muziek wordt live gespeeld en de show draait om een verhaal.

Cirque du Soleil is in 1984 ontstaan in Canada toen een groepje kleurrijke straatartiesten bij elkaar kwam om te jongleren, op stelten te lopen of met vuur te spuwen. Zo vermaakten ze de mensen op straat. De groep noemde zichzelf Le Club des Talons Hauts, wat 'de hogehakkenclub' betekent. De club werd steeds groter en terwijl de interesse voor Cirque groeide, deed de circustent dat ook. Inmiddels is Cirque du Soleil een wereldwijd succes!

TOTEM
Het was een bijzondere avond voor Cirque du Soleil afgelopen donderdag 7 oktober: de Europese première van hun nieuwste show TOTEM. En ook een bijzondere dag voor ons kikkerlandje, aangezien de Europese première in Nederland werd gehouden. Een hele eer! In de enorme blauw-gele circustent naast de Amsterdam ArenA had een groot aantal BN'ers zich verzameld en ook Marieke en ik konden niet wachten om de show te gaan bewonderen...

TOTEM volgt de fascinerende reis van de mens, vanaf zijn oorspronkelijke verschijningsvorm als amfibie tot zijn ultieme wens om te kunnen vliegen. Tussen wetenschap en legende onderzoekt de show de banden tussen de mens en andere soorten, zijn dromen en de oneindige mogelijkheden.

Het is Cirque du Soleil wederom gelukt een prachtige show neer te zetten. Alles klopt aan TOTEM: het decor dat verandert van moeras naar vijver tot strand, de prachtige kostuums waardoor de artiesten echt transformeren in hun personage, de indringende live muziek met prachtige zang en natuurlijk de acts. Want wat hebben we veel waanzinnige artiesten voorbij zien komen. Meisjes op hoge eenwielers die schaaltjes met hun voeten gooiden, een Indiaanse hoepeldanser, een stel rolschaatsers dat met een duizelingwekkende snelheid op een klein plateau ronddraaide, een verleidelijk trapeze-duo... Je gelooft je ogen gewoon niet en betrapt jezelf er soms op dat je je adem inhoudt. Onvoorstelbaar! Wat we minder vonden is dat de show niet echt een rode draad heeft. We vonden het moeilijk om er echt een verhaal in te ontdekken, het zijn meer losse acts achter elkaar. Maar dat doet natuurlijk niet af aan de kwaliteit.

Vond jij de evolutietheorie maar saai op school? Deze show is dat zeker niet! Vergeet de werkelijkheid en laat je betoveren door deze magische wereld vol spectaculaire acts!

TOTEM is t/m 22 december te zien in de Grand Chapiteau-tent naast de Amsterdam ArenA. Kijk voor meer informatie op de website.