25 jaar Oprah Winfrey: De hoogtepunten

Media door Madelon

Het is een legendarische tijd voor Amerika. Presidentskandidaten maken zich op voor een nieuwe verkiezingsronde, terroristenleiders krijgen een enkeltje hiernamaals, ex-gouverneurs blijken buitenechtelijke kinderen te hebben... En Oprah Winfrey hangt haar carrière aan de wilgen. Volgens velen het eind van een tijdperk. Haar site staat er al een tijdje vol mee en fans bereiden zich al weken voor: het is the farewell season voor één van de grootste presentatrices die de wereld gekend heeft. Vandaag wordt de laatste aflevering van The Oprah Winfrey Show uitgezonden in de VS en omdat we de goedlachse presentatrice al sinds 1986 niet meer van de buis kunnen denken, is het tijd voor een terugblik op haar megasuccesvolle carrière.


De bestbekeken aflevering van The Oprah Winfrey Show is die waarin Oprah haar ‘nieuwe’ gewicht onthult. In de uitzending rolt ze een karretje met bijna 35 kilo vet naar binnen, om te laten zien hoeveel gewicht ze heeft kwijtgeraakt. Bekijk hier een filmpje.


Al in 1998 is Oprah niet meer van de beeldbuis weg te denken: ze ontvangt een Lifetime Achievement Award op de jaarlijkse uitreiking van de Emmy Awards en houdt een emotionele en inspirerende speech.


Mattie Stepanek was Oprahs grootste vriend. De jongen was pas elf jaar toen hij voor het eerst in The Oprah Winfrey Show verscheen. Mattie leed aan een zeldzame spierziekte en bracht zijn leven door in een rolstoel. Ondanks dat probeerde hij altijd het beste van zijn leven te maken. “Ik denk dat ik hier een doel heb”, zei hij ooit tegen Oprah. “Ik ben zo vaak bijna doodgegaan, maar heb het steeds overleefd. Ik heb een doel dat ik hier moet bereiken.” Toen Mattie nog maar veertien jaar was, overleed hij in de armen van zijn moeder.

Volgens Oprah heeft Mattie ervoor gezorgd dat ze met The Oprah Winfrey Show doorging tot het 25e seizoen. Eigenlijk wilde ze al eerder stoppen, namelijk na het twintigste seizoen van de show, maar Mattie verhinderde dit. “Hij stuurde me een keer een e-mail, waarin stond dat hij het geen goed idee vond”, vertelt Oprah. “Hij zei: ‘Ik denk dat het goed voor jou én voor de wereld is, om nog even door te gaan.’ Hij had gelijk.” Oprah en Mattie hadden volgens de presentatrice een ‘instant connection’, iets dat ze nog nooit met iemand had gehad.


Dit fragment herinner je je vast nog wel: Tom Cruise die in 2005 uit zijn dak gaat bij Oprah, omdat hij - overduidelijk - tot over zijn oren verliefd is op Katie Holmes.


In 2009 hebben de Black Eyed Peas samen met het publiek een verrassing voor Oprah... Een flashmob! Het filmpje ging de hele wereld over en is nog steeds superleuk om naar te kijken.


In 2010 neemt Oprah haar hele publiek mee naar Australië... een aankondiging die hilarische taferelen oplevert!


Een paar maanden later doet ze haar weggeefshow nog eens dunnetjes over en geeft ze haar hele publiek een gloednieuwe Volkswagen Beatle.


In 2009 kondigt Oprah aan dat het 25e seizoen van haar show, het laatste zal zijn. Een emotioneel moment, voor haar, maar ook voor miljoenen fans.


En dan is het nu écht tijd voor Oprah om afscheid te nemen van het, voor iedereen zo vertrouwde, The Oprah Winfrey Show-decor. Vanavond wordt in de VS de laatste aflevering uitgezonden, maar de hele week is de presentatrice al bezig met een afscheidstournee. Ze werd vorige week door collega’s en vrienden verrast met een spectaculaire show: ‘Goodbye Oprah! The Farewell Spectacular’.


Beyoncé gaf een spetterend optreden met haar nieuwste single Run the World (Girls).


Dakota Fanning kwam, samen met een aantal andere ‘Oprah Show Babies’ het podium op, om te vertellen wat zij van Oprah geleerd hebben. Bekijk hier het emotionele filmpje.


Josh Groban en Patti Labelle brachten een ode aan Oprah en zongen de sterren van de hemel.


Madonna knuffelde haar vriendin. “Het is geen geheim dat Oprah miljoenen vrouwen heeft geïnspireerd”, zei ze. “Ik ben één van die vrouwen.” Als dat geen compliment is!


Bedankt, Oprah!
Maar natuurlijk zijn er de afgelopen 25 jaar nog veel meer gasten geweest (meer dan dertigduizend!), nog veel meer hoogtepunten en highlights in The Oprah Winfrey Show, die ons nog lang zullen bijblijven. Kijk mee naar een montage van alle leukste momenten die de afgelopen 25 jaar zijn langsgekomen.


Krijg je geen genoeg van alle mooiste, tofste, meest spraakmakende, emotioneelste, leukste, grappigste en leukste Oprah-momenten? Dvd-boxen ter ere van de presentratrice zullen er ongetwijfeld komen nadat ze met haar show is gestopt, maar voorlopig moeten we het doen met Oprah - 20th Anniversary Collection, de dvd-box die uitgekomen is toen The Oprah Winfrey Show twintig jaar bestond. Hierop staan de leukste fragmenten uit The Oprah Winfrey Show van de eerste twintig jaar. Het wachten is op een Best of...

Wat betekende Oprah voor jou? En wat vind jij het leukste moment van de afgelopen 25 jaar?

Fotocredit: Oprah.com