Interview: Miss Nine voor Plan

Media door Redactie Ze.nl

Het ambassadeurschap voor kinderrechtenorganisatie Plan is een functie waar veel meiden van dromen. Plan zet zich natuurlijk in voor meisjes in ontwikkelingslanden en om daar het gezicht van te zijn, is voor Miss Nine (of Kristin, zoals ze eigenlijk heet) een grote eer. Wij waren razend benieuwd naar haar beweegredenen om ambassadeur te worden en hoe zij zich als meisje staande weet te houden in een overwegend mannelijke wereld – met collega’s als Tiësto, Armin van Buuren en David Guetta. Hoe stoer!

Maar als we aankomen bij het management van de vrouwelijke dj, is Miss Nine ineens een heel gewoon meisje. Leuk gekleed, een lief voorkomen, maar dan wel een uiterlijk waar je u tegen zegt. Wat een prachtige vrouw! Bijzonder om te bedenken dat we aan tafel zitten met één van de meest succesvolle dj’s ter wereld. Het gezellige gekeuvel mondt al snel uit in een gesprek over Plan, Kristins werk als dj én vrouw zijn...


Even een opfrisser voor degenen die Miss Nine nog niet kennen...


Kristin, gefeliciteerd met je ambassadeurschap! Wat ga je doen met deze functie?
“Ik ga me voornamelijk inzetten voor Plan om de problemen proberen duidelijk te maken. Ik besef me heel goed dat ik veel geluk heb gehad in mijn leven en dat ik kan doen wat ik nu doe. Ik heb kansen gekregen en het beste uit die kansen gehaald. Plan zet zich in voor meisjes in ontwikkelingslanden, die eigenlijk maar een heel klein steuntje in de rug nodig hebben om hun leven op te zetten en om te kunnen doen wat ze willen. Dat vind ik heel belangrijk. Ik wil dingen onder de aandacht brengen door bijvoorbeeld stukken op mijn site te schrijven over de projecten die ik bezoek. Daarnaast ga ik ook draaien op het Girls first concert dat Plan op 9 juni organiseert, samen met nog veel andere artiesten!"

Ben je ook erg persoonlijk betrokken bij Plan?

"Ja, ik steun een meisje via Plan. Ze heet Elena en is bijna drie, uit La Paz, Bolivia. Tijdens mijn tour in Zuid-Amerika heb ik haar ontmoet. Ik weet niet of Elena alles begreep, maar we gingen wel even samen spelen en door het gras rennen en zo. Ik heb kennis gemaakt met haar familie, haar dorp, en ik kon zien hoe zo’n gemeenschap eruit ziet als Plan er aanwezig is. Elena gaat nog niet naar school, maar profiteert wel projecten voor schoon drinkwater en goede gezondheidszorg. Haar zussen en broers kunnen dankzij Plan naar school, worden opgeleid en hebben zo een betere toekomst. Het was heel bijzonder, er gaat van alles door je hoofd. Aan het eind van dit jaar ga ik nog een keer naar Bolivia voor een optreden en dan ga ik er misschien ook nog even heen, om te kijken hoe het gaat.”


Waarom denk je dat Plan jou als ambassadeur wilde?
“Ik werk natuurlijk internationaal en heb een fanbase over de hele wereld. Ik kan zo veel mensen bereiken, via social media kan ik makkelijk aandacht geven aan mijn werkzaamheden. Daarnaast is het goed te combineren met mijn werk als dj: als ik tussen optredens door een paar dagen vrij heb, kan ik de projecten bezoeken. Ik kan erover schrijven, over wat ik heb gezien en meegemaakt. Voor mij is het een heel kleine moeite, ik ben er sowieso al. Ook ben ik een meisje in een mannenwereld, wat denk ik ook wel een reden is geweest.”

Vind je het moeilijk om ‘je mannetje te staan’, als meisje in zo’n mannenwereld?
“Vooral in het begin. Toen was het voor mij moeilijk om respect te krijgen van andere, mannelijke artiesten. Ik kreeg toen van mijn vriend een steuntje in de rug, die me er doorheen heeft gesleept. Daarna heb ik, denk ik, toch bewezen dat ik het zelf kan. Er wordt gezegd dat vrouwen niet echt handig zijn met techniek, maar ik heb laten zien dat dat niet klopt. Ik heb soms vijf, zes uur in een studio staan oefenen totdat het me lukte. Ook heb ik geluk dat ik de kans gehad heb om op Club Motion (een beroemd wereldwijd dancefeest, red.) te draaien. Ik was daar de openingsact en kon veel vragen, daar heb ik erg veel van geleerd.”

Wanneer voel jij je het meest in je element: achter de draaitafels of voor de camera?
“Er is niet echt heel veel verschil tussen de dj-scene en de modellenwereld. Dj zijn is fysiek veel zwaarder en als model werk je voor een klant. Als dj ben je veel zelfstandiger en kan je al je creativiteit kwijt. Ik denk dus toch dat ik me beter voel achter de draaitafels. Ik kan dan mijn eigen ding in de muziek verwerken en mijn eigen producties aan mensen laten horen. Ik vind het geweldig als het publiek uit zijn dak gaat op mijn muziek."

 Vind jij jezelf echt een meisje-meisje, of zie je jezelf meer als stoere tomboy?
“Uhm... Iets er tussenin? Ik hou niet erg van jurkjes, maar wel van stoere jurkjes. Ik draag vaak spijkerbroeken omdat ze lekker zitten (Kristin was ook één van de gezichten van de Levi’s Curve ID campagne, red.), en hou van rock-achtige kleren, gemengd met kleuren. Wat mijn innerlijk betreft ben ik een vrolijk meisje, dat stevig in haar schoenen staat en weet wat ze wil. Ik haal het beste uit mijn kansen. Tussen mijn dj-collega’s ben ik niet echt one of the guys, maar ook niet echt het ‘enige meisje’. Ik ben gewoon mezelf. Ik kan beter met mannen opschieten. Ik heb een oudere broer en zijn vrienden kwamen vaak bij ons over de vloer, daardoor was dat voor mij altijd al makkelijker.

Mijn meest mannelijke eigenschap is, denk ik, dat ik techniek snel onder de knie heb. Mocht de tv of iets anders het niet doen, dan kan ik dat repareren. Mijn meest vrouwelijke is het beschermende; het verzorgende voor anderen. Ik hou ervan om goed te zijn voor mensen om me heen.”

Wat wil jij meisjes wereldwijd meegeven?
“Als er nu een meisje hier voor me zou zitten, zou ik willen zeggen dat ze het beste uit haar leven moet halen. Je hebt er maar één en hulp van derden moet je accepteren. Er zijn ook meisjes die denken: ‘ik kan het, ik ga mijn eigen weg’, en die alleen maar stoer doorgaan. Maar op een gegeven moment komen ze ergens terecht waar ze niet verder kunnen. Sta open en positief in het leven, heb lef en durf dingen. Dat wil ik meisjes meegeven met mijn werk.”

Wij zijn erg blij dat Kristin haar ervaringen met Plan met ons wilde delen. We denken er hier op redactie namelijk precies zo over! Ieder meisje zou toch de kans moeten hebben om haar leven zó in te richten zoals zij dat wil? Wij zijn in ieder geval erg trots om een meisje te zijn en we zijn erg blij met Miss Nine, dat ze haar bekendheid op deze manier inzet. You go, girl!

Miss Nine is bekend als model en dj en bracht onder andere het album Dancefloor Sessions uit. Plan zet zich in voor een betere toekomst voor meisjes in ontwikkelingslanden. Kijk voor meer informatie op de website van Plan en Miss Nine!

Tekst: (c) Ze.nl /

Jet Wieske & Madelon Tijdink