Miss Dahl's heerlijkheden

Eten door RobinS

Toen ik zag dat Sophie Dahl een kookboek had geschreven, was dat een beetje zoiets als: ja ja, en van chocola word je niet dik. Ik dacht: 'Een model dat een kookboek schrijft... Nah... Dat kan gewoon niet veel meer zijn dan een salade met gebakken lucht.' Ja, ik zat vol vooroordelen over modellen.  Maar toen ik de cover van het boek zag, kon ik het niet helpen: ik moest en zou het hebben. Het waren niet alleen de lieflijke kleurtjes die me aantrokken, maar ook het gezonde, blozende gezicht van Sophie. Ik sloeg het boek in de winkel open, las de eerste paar bladzijden en werd nog verliefder.

Sophie en haar heerlijke memoires
Sophie schrijft in haar 'heerlijkheden' over haar memoires over eten (of zoals ze zelf met een charmant Brits accent zegt: "Fuud"). De leukste herinneringen aan haar opa en oma, haar modellenperiode, haar volslanke periode waar ze alles vrat wat los en vast zat, haar skinny periode... Deze memoires combineert ze met de lekkerste recepten, passend bij ieder seizoen en ieder tijdstip van de dag.

Het boek is ingedeeld in de vier seizoenen en ieder seizoen is opgedeeld in ontbijt, lunch en diner. Superhandig! Zo maakte ik laatst de heerlijke zomerse zeebaars met een salsa van tomaten en zwarte olijven. Met het zonnetje op mijn balkon bracht dit gerechtje me meteen in de vakantiesferen. Maar de brandende zon op het balkon of niet, ik maakte afgelopen week ook de heerlijke pasta putanesca, die volgens Sophie eigenlijk niet in de zomer hoort. Ach ja, ik geef er een beetje mijn eigen rebelse draai aan.

Wéér een ander kookboek?
Nee. Ik vind Miss Dahl's heerlijkheden niet zomaar een kookboek. Ik heb met veel plezier gelezen over al haar eetervaringen in alle landen die ze als topmodel bezocht. Het is grappig om te weten dat een model vreetbuien heeft en het siert haar dat ze zo veel zelfspot heeft. Het is heerlijk om te lezen hoe Sophie na vele diëten (van raw food tot Dr. Atkins) weer terugkomt op de manier die mij het meeste aanspreekt: gezond en lekker eten, met af en toe een traktatie als de goddelijke chocoladetaart. Ze is misschien geen topkok zoals Jamie, Nigella of Gordon... Maar ze 'ademt' knusheid, en daar ben ik een sucker voor. 

Naar aanleiding van dit fantastische kookboek werd er ook een kookprogramma uitgezonden: The Delicious Miss Dahl. Het programma werd uitgezonden op BB2. Hieronder kun je wat fragmentjes bekijken van de serie.

.

Miss Dahl's heerlijkheden
Sophie Dahl
ISBN: 9049998828
Prijs: 24.95
Uitgeverij: Truth & Dare