Bizarre diëten

Sport & gezondheid door Dagmar

Het mayodieet
Het mayodieet is een extreem dieet en duurt maar 14 dagen: het wordt zelfs afgeraden om dit dieet langer te volgen. Sommige mensen vallen in deze twee weken acht kilo af, maar voor een langdurig resultaat zul je het toch rustiger aan moeten doen. Twee kilo per week is verantwoord.

Hoe werkt het: Alcohol is een grote boosdoener en mag dan ook niet genuttigd worden. Daarnaast moet je proberen zo weinig mogelijk zout tot je te nemen. Dagelijks drink je anderhalf tot twee liter water en mag je onbeperkt salades en steaks eten. Dagelijks moet je drie tot vier eieren eten en veel vlees en vis. Ook is het de bedoeling dat je genoeg groentes en fruit binnen krijgt.

Het gevaar: In eerste instantie zal je denken dat dit dieet niet veel verkeerd kan doen. Fout! Door het eten van veel vlees en eieren kan je cholesterolspiegel erg stijgen, wat weer kan leiden tot hart- en vaatziektes. Ook kan je last van je nieren krijgen door de vele eieren die je verorbert. Het wordt uiterst afgeraden om het dieet langer dan twee weken te volgen, omdat het erg eentonig is en je daardoor te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het ziekenhuisdieet
Wil je snel wat kilootjes afvallen voor bijvoorbeeld een vakantie of als je gaat trouwen en je trouwjurk iets te strak zit, dan kan het ziekenhuisdieet je daarbij helpen. Het dieet doet zijn naam eer aan, want het wordt in ziekenhuizen gebruikt om kilo's kwijt te raken voor een operatie. Het staat ook wel bekend als het crashdieet: een dieet waarbij je minder dan 1300 calorieën per dag tot je neemt.

Hoe werkt het: Je volgt het dieet vijf doordeweekse dagen voor twee weken lang. Het ziekhuisdieet is geheel vetvrij, dat is ook de reden dat de kilo's er vanaf vliegen. Je kunt onbeperkt koffie en thee drinken, zonder suiker en melk natuurlijk. Elke ochtend eet je 1 sinaasappel en 1 stuk toast of beschuit. In de middag neem je dat weer en dan komt daar een halve liter yoghurt bij en een ei of 150 gram kwark en twee tomaten. Vrijdagmiddag is het feest en dan eet je 2 tomaten, een stuk toast en wel 250 gram vis naar keuze. In de avond eet je voornamelijk tomaten, yoghurt, toast, eieren, sla, sinaasappels, appels en af en toe tartaar.

Het gevaar: Door het ziekenhuisdieet krijg je te weinig voedingsstoffen uit de schijf van vijf binnen. Ook kan je door de vele koffie verslaafd raken aan cafeïne. Volgens artsen is het dieet onverstandig en ongezond. Wanneer je stopt met het dieet zitten de kilo's er ook zo weer aan en dit zorgt voor een jojo-effect. Door het langdurig aanhouden van dit dieet, kan je zelfs ondervoed raken.

Het appeldieet
Het appeldieet is een heel simpel dieet en voor iedereen geschikt. Je valt er heel geleidelijk van af en wat er vanaf gaat, blijft er vaak ook vanaf. Bij dit dieet is het wel erg belangrijk dat je ook blijft bewegen. De appel zorgt ervoor dat de insulinewaarde in je lichaam op peil blijft en daardoor krijg je minder honger. Ook worden je spieren sterker en wordt je vet beter verbrand.

Hoe werkt het: Dit dieet is erg makkelijk te onthouden: eet voor elke maaltijd een of twee appels. Appels bevatten antioxidanten en die zijn weer goed voor de stofwisseling. Felgekleurde appels bevatten de meeste antioxidanten en zijn dan ook het beste. Vooral de schil zit hier vol mee!

Het gevaar: Het dieet klinkt erg gezond. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel en zo ook het appeldieet. Als je voor elke maaltijd minstens een appel moet eten, kan je al snel geen appels meer zien. Ook is het appelzuur erg slecht voor je tanden en moet je deze daarom vaak poetsen.

Het kwarkdieet
Het kwarkdieet moet je niet langer dan een week volgen (niet dat het langer dan een week uit te houden is). Je eet maar 600 calorieën per dag, terwijl je er als een vrouw 1250 per dag nodig hebt. Zwaar dus!

Hoe werkt het: Per dag eet je 450 gram magere kwark met twee afgestreken theelepels boter of margarine. Je mag elke dag een bijgerecht en een extraatje eten. Maar juich niet te vroeg, dit is er niet eentje naar keuze. Een paar voorbeelden van een bijgerechten zijn: 4 kleine appels, 5 eetlepels appelmoes of 50 gram cornflakes. Het idee van een extraatje is: een halve paprika, 2 augurken of 3 olijven.

Het gevaar: Het dieet is erg moeilijk vol te houden, omdat je maar de helft van het aantal calorieën binnenkrijgt dat je nodig hebt. Ook is het dieet erg eentonig en kom je erg veel voedingsstoffen tekort. Als de week voorbij is, moet je erg afwisselend eten om je tekorten aan te vullen.

Kijk goed uit met het volgen van een dieet, want vele zijn erg schadelijk voor je lichaam. Zorg ervoor dat je iets zoekt wat verantwoord is en waardoor je niet te snel afvalt. Snel eraf betekent namelijk ook snel er weer aan. Succes!