Als gezond eten een obsessie wordt

Sport & gezondheid door Dagmar

Wat is het?
Orthorexia is nog niet erkend als een echte eetstoornis. In 2001 werd het begrip geïntroduceerd door de Amerikaanse arts Steven Bratman. Orthorexiapatiënten denken 24/7 aan gezond eten en nemen niets tot zich dat ook maar een beetje ongezond zou kunnen zijn. Bij orthorexia gaat het meer om de kwaliteit van het eten dan om de kwantiteit.

Het dieet
Het begint bij gezond eten, met als gevolg dat veel voedsel niet meer genuttigd mag worden. Vlees, vis, graan en zuivel staan al snel op de zwarte lijst. Het eten wordt niet meer gebakken in olie of boter, maar gewoon rauw gegeten zodat alle vitamines erin blijven en er zo weinig mogelijk vet in zit. Al snel wordt er geleefd op fruit en groente, want iedereen weet dat dat gezond is. Maar dit zorgt wel voor een erg eenzijdig eetpatroon en voor extreem gewichtsverlies.

Kilo's vliegen eraf
Bij een gezonde levensstijl hoort natuurlijk ook beweging. Orthorexiapatiënten sporten en bewegen dan ook erg veel. Doordat ze door hun strenge dieet al weinig calorieën binnenkrijgen, vallen ze binnen no-time veel af. Terwijl het afvallen niet eens centraal staat bij deze eetstoornis. Het gaat erom zo gezond mogelijk te blijven met gezonde voeding. Wat alleen niet zo'n gezond resultaat heeft!

Pijntjes en klachten
Het is erg slecht voor je lichaam en gezondheid als je bepaalde voedingsstoffen helemaal niet meer binnenkrijgt. Door deze tekortkomingen krijg je last van lichamelijke pijntjes zoals maagklachten, menstruatiestoornis, spierkrampen, hartritmestoornissen en een nier- en leverbeschadiging.

Ik voel me... prima
Iemand die aan orthorexia lijdt heeft in tegenstelling tot de andere eetstoornissen geen negatief zelfbeeld. Ze zitten vaak erg goed in hun vel en hebben het gevoel het allerbeste voedsel te nuttigen. Dat is ook wel zo, maar gezond eten betekent ook afwisselend eten. Daarnaast ben je de hele dag geobsedeerd bezig met eten en dat verpest veel leuke, normale dingen in het dagelijks leven.

Bij een gezond voedingspatroon behoort ook een behoorlijk avondmaal. Het evenwicht vinden is belangrijk en alles waar 'te' voor staat is niet goed. Té gezond eten dus ook niet!

Sla jij wel eens door met gezond eten?