Kruidentuintje in de keuken

Eten door Jet

Basilicum, rozemarijn, munt, bieslook, peterselie, tijm... Er bestaan tientallen kruiden; ieder met hun eigen specifieke smaak en geur. Oorspronkelijk werden kruiden gebruikt als geneesmiddel, maar ondertussen zijn ze niet meer uit de keuken weg te denken. Het ene kruid is lekker om je vis of vlees in te marineren en de andere weer om op het laatste moment aan je gerecht toe te voegen. Het is het lekkerst om de kruiden op het allerlaatste moment te plukken, zo blijven de geur en aroma op hun best. Je kunt ervoor kiezen om één kruid te gebruiken of voor een smaakvolle combinatie te gaan (bijvoorbeeld: rozemarijn-oregano-tijm of laurier-tijm-bladpeterselie).

Wil je nog langer plezier hebben van je kruiden? Dan kun je ze drogen (ophangen in schaduw) of nog beter: invriezen. Was ze en laat ze goed uitlekken. Doe de kruiden vervolgens in een plastic zakje of in een doosje en plaats ze in de vriezer. Je kunt ze dan, wanneer je maar wilt, direct gebruiken. Je kunt er ook een lekkere kruidenolie van maken (bijvoorbeeld: olijfolie, knoflook en rozemarijn) om in te bakken of een sladressing (met olijfolie, peper, zout, kruiden, mosterd, honing, knoflook etc.) die je enige tijd kan bewaren in de koelkast.

Je eigen kruidentuintje in de keuken
Heb jij geen tuin of balkon waar je je kruiden kunt oogsten? Geen nood, je kunt er ook eentje in je keuken bouwen.

Het enige wat je nodig hebt is een vensterbank en... deze vensterbak (zie introplaatje)! In deze robuuste en hippe bakken kun je de lekkerste kruiden kweken. Je krijgt er vier verschillende kruiden en aarde bij, plus een gebruiksaanwijzing. De vensterbakken zijn ontwikkeld door BoerenBond/Welkoop en kosten 16,95. Zie de website voor meer informatie. Ze hebben ook een kleinere variant in de vorm van een handige stazak of een kweekschaaltje (3,29 per stuk).

Ook erg leuk zijn deze drie kruidenpotjes met blackboard, waarop je met krijt de namen van de kruiden kunt schrijven. Ze worden geleverd met bieslook, basilicum en peterselie en een aantal leuke extra's. Zoals een tablet van geperste en gedroogde kokos die, eenmaal met water overgoten, haast op magische wijze uitzet tot een vol potje vruchtbare kokosaarde. Je hebt deze set al voor 9,95, kijk op www.buzzy.nl.

Je kunt kruiden niet alleen in eten gebruiken, maar ook opdrinken. Nouja, in je thee stoppen bedoel ik dan. Deze theepot wordt geleverd met kokosaarde en zaadjes. Het kruid gewoon laten opgroeien in de theepot en eenmaal volgroeid afknippen, laten drogen, verkruimelen en thee van zetten. Eigen gemaakte kruidenthee smaakt toch altijd het best. Te koop voor 7,95, kijk op www.buzzy.nl.

KookZe!