Min een zeurvriendin

De maatschappij door Dagmar

Iedereen maakt het wel eens mee: je hebt niks meer met je oude klasgenootje te bespreken, je  vriendin loopt alleen maar te zeuren of je maakt een afspraak met een kennis waar je bij voorbaat al geen zin in hebt. Je maakt het jezelf moeilijk door in een hopeloze vriendschap te blijven hangen, terwijl je het ook gewoon kan beëindigen. Op deze manier heb je een stuk minder 'moetjes' in je agenda staan en heb je meer tijd voor de mensen waar je het wel leuk mee hebt.

Om veel verschillende redenen kan jouw interesse in een persoon minder worden of zelfs verdwijnen. Vriendinnen lopen vaak hard van stapel. Je spreekt elkaar bijna elke dag, je weet in no-time alles van elkaar, leert elkaar steeds beter kennen en daar komen de gebruikelijke irritaties bij kijken. Zorg er daarom voor dat je vriendschap niet te intens wordt en een overdosis krijgt. Blijf met veel verschillende personen omgaan en stort je niet op één persoon. Voorkomen blijft altijd beter dan afstoten.

Maar hoe?
Hartsvriendinnen, beste vriendinnen, vriendinnen en uiteindelijk eindig je als kennissen. Doodbloeden is, volgens sociaal psycholoog en journalist Beatrijs Ritsema, de beste manier om een vriendschap te beëindigen. Je zou denken dat het beter is om een vriendin eerlijk te vertellen wat er aan de hand is. Fout! De 'zeurvriendin' zal nooit tevreden zijn met wat je zegt en voelt zich alleen maar gekwetst.

Het enige wat je moet doen, is eigenlijk niets doen. Neem geen initiatief om afspraken te maken en wanneer je wordt uitgenodigd voor iets, zeg dan dat je geen tijd hebt. De gedumpte partij zal snel genoeg doorhebben dat de vriendschap is verwaterd.

Voordelen
Wanneer je een vriendschap laat doodbloeden, kan deze een tijd later toch weer opgepakt worden. Je hebt niemand echt gekwetst en je houdt je opties open.

Heb jij een vriendin waar je maar niet vanaf komt?