Griekse BBQ!

Eten door Jet

Nu wij dames weten hoe we de BBQ moeten bedienen (zie dit artikel), kunnen wij helemaal zelf een BBQ-avond organiseren. Niet alleen bepalen wij de gerechten, ook bereiden wij alles zelf. Kunnen we tenminste met alle eer strijken! :)

Het is voor de verandering wel eens leuk om een thema-BBQ-avond te organiseren, zo kun je alle vleesjes, salades en sausjes daarop afstemmen. Deze keer: een Griekse BBQ!

Griekse salade

Voor 4 personen

Ingrediënten:
2 grote vleestomaten
1 rode paprika
IJsbergsla
1 komkommer
1 rode ui
Blokjes feta kaas in een potje met olie
Zwarte olijven, door de helft gesneden

Voor de dressing:
De olie van de feta
Mespunt mosterd
Een scheutje azijn
Peterselie
Mespunt suiker
Zout en peper

Bereidingswijze
Was de sla en snijd de tomaten in grove stukken, de paprika in reepjes, de komkommer in schijfjes en de ui in ringen. Doe de sla, tomaten, paprika, komkommer en ui in een slakom. Voeg hier de stukjes feta aan toe.
De olie van de feta gebruik je voor de dressing. Voeg hieraan de mosterd, azijn, suiker, zout en peper toe. Maak de dressing af met peterselie naar smaak. Voeg de dressing toe aan de salade. Als laatste verdeel je de olijven over de salade en klaar is kees!

Tzaziki met Turks brood

Voor 4 personen

Ingrediënten:
1 komkommer geschild en de zaadlijsten verwijderd
4 grote eetlepels dikke Griekse yoghurt
1-2 theelepel dille
Zout en peper
2 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:
Rasp de komkommer grof. Leg de komkommerrasp vervolgens in een vergiet, strooi er wat zout over en laat het geheel een paar uur uitlekken. Doe de uitgelekte komkommer en de yoghurt in een kom en pers de knoflook er boven uit. Maak het geheel vervolgens op smaak met zout, peper en dille en roer er op het laatste moment de olijfolie door. Laat de tzaziki nog minstens een uur in de koelkast staan zodat de smaken er goed intrekken. Serveer er Turks brood bij.

Souvlaki

Voor 4 personen

Ingrediënten:
600 gr varkenshaas
Satéstokjes
3 eetlepels olie
1 eetlepel citroensap
1 teentje knoflook
2 eetlepels oregano
2 eetlepels tijmblaadjes
Zout en peper
5 laurierblaadjes

Bereidingswijze
Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 4 cm. Klop voor de marinade de olie, het citroensap, het uitgeperste teentje knoflook, de oregano en de tijmblaadjes door elkaar. Breng de marinade op smaak met peper en zout.
Marineer het vlees zo'n 2 uur in de marinade. Breek de laurierblaadjes door de helft en rijg de stukjes vlees aan satéstokjes met een laurierblad ertussen. Grill de souvlaki op de BBQ tot het vlees gaar is. Bedruip de stokjes tijdens het grillen met de marinade. De laurierblaadjes zijn niet bedoeld om op te eten, maar om het vlees smaak te geven.

Zwaardvisspies

Voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gram zwaardvis
2 grote uien
1 rode paprika
Satéstokjes

Voor de marinade:
1 kopje olijfolie
1 eetlepel citroensap
Mespunt oregano
Takje rozemarijn
3 blaadjes mint
Zout en peper

Bereidingswijze
Maak de marinade door de olijfolie te vermengen met de andere ingrediënten. Snijd de vis in blokjes. Meng de vis door de marinade en laat het geheel een uurtje intrekken. Snijd de ui en paprika in brede stukken. Rijg de satéstokjes om en om met de vis, ui en paprika. Grill de stokjes zo'n 20 minuten op de BBQ, na 10 minuten omdraaien. Vang het vocht van de sticks op en giet die over de zwaardvisspies heen als je ze serveert.

Kali orexi! (Eet smakelijk)

Bron: Smulweb.nl