Gezond stokbroodje smeren!

Eten door Redactie Ze.nl

Die heerlijke smeerseltjes voor op brood zijn stuk voor stuk verrukkelijk, maar niet zo goed voor de lijn... Daarom staan hieronder een aantal recepten om ze iets slanker te maken...

Tapenade
(200 gram)
Tapenade is de gezondste variant. Dit lekkere smeerseltje wordt gemaakt van olijven en bevat veel gezonde vetten. Omdat vetten veel calorieën leveren, moet je hier wel op blijven letten en kun je het beter niet eindeloos blijven smeren. Een potje tapenade kan je kant-en-klaar kopen en je kunt dan ongeveer rekenen op 15-20 kcal per stokbroodje. Hieronder staat hoe je zelf een lekkere (slanke) tapenade kunt maken.

75 gram zwarte olijven zonder pit
75 gram groene olijven zonder pit
1 flinke gepofte paprika (uit pot)
1 el kappertjes
2 teentjes knoflook
1 flink takje peterselie
Scheutje olijfolie
peper

Snijd alle ingrediënten in stukken zodat ze makkelijk in de blender kunnen. Stop eerst de olijven in de blender en maal deze een paar keer. Voeg de paprika, knoflook en kappertjes toe. Pluk de peterselie en voeg deze toe samen met de peper en de olijfolie. Maal totdat je de gewenste 'dikte' hebt bereikt.

Voedingswaarde per smeersel (± 10 gram):12 kcal

Tip: Je kunt vrij makkelijk variëren met tapenade. Varieer ook eens samen met zongedroogde tomaatjes, rode peper, bosui, ansjovis, pesto, Parmezaanse kaas of basilicum! Pas dan wel de kcal aan!

Aioli (klein schaaltje)
Aioli is een knoflooksaus gemaakt van mayonaise en is daarom niet altijd de gezondste keuze. In aioli wordt veel knoflook gebruikt en hier ga je vaak flink van ruiken. Dit kun je gedeeltelijk voorkomen door de kern van de knoflookteentjes eruit te halen, deze veroorzaken voornamelijk de slechte adem.

4 el halvanaise
4 el magere yoghurt
1 tl mosterd
Scheutje citroensap
3 flinke tenen knoflook
Peper en zout
Peterselie

Snijd de knoflook in kleine stukjes, meng deze door de halvanaise. Meng de yoghurt samen met de mosterd hierdoor heen. Maak op smaak met de citroen, peper en zout en peterselie.

Voedingswaarde per smeersel (± 5 gram): 12 kcal

Tip: Leg de tenen knoflook met schil een aantal minuten in de oven. Hierdoor krijg je een gepofte smaak, erg lekker!

Tzatziki (200 gram)
Tzatziki is een traditioneel Grieks gerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden. Het wordt gegeten als bijgerecht met brood. Naast dat het niet moeilijk is om klaar te maken, past het ook prima als slank en lekker smeersel.

1 komkommer
2 teentjes knoflook, uitgeperst
5 el Bulgaarse magere yoghurt (mag ook Nederlandse yoghurt zijn)
Scheutje citroen
Peper en zout

Schil de komkommer en rasp hem helemaal fijn. Laat dit in een vergiet of zeef uitlekken. Meng de yoghurt met de knoflook, peper, zout en citroensap en meng dit door de uitgelekte komkommer heen. Tzatziki is lekkerder als de knoflook een paar uur is ingetrokken in de komkommer.

Voedingswaarde per smeersel (± 10 gram): 4 kcal

Humus (200 gram)
Humus is een hapje uit het Midden-oosten, wat vaak wordt geserveerd met brood of olijven. Dit hapje is makkellijk klaar te maken en een leuke, slanke aanvulling voor een feestje of verjaardag.

200 gram kikkererwten, gekookt (uit blik of pot)
1 teentje knoflook
citroensap
chilipoeder
gemalen komijn
peper en zout
1 el olijfolie
gehakte peterselie

Meng de kikkererwten in een keukenmachine helemaal fijn, met een paar eetlepels vocht uit het blik. Voeg de rest van de smaakmakers toe, totdat het jouw juiste smaak heeft bereikt. Voeg langzaam de olijfolie toe en serveer de humus koud.

Voedingswaarde per smeersel (± 10 gram): 16 kcal

Wil je nog meer tips voor lekkere slanke recepten of gewoon handige afslankweetjes? Kom dan eens kijken op www.valtaf.nl!

Dit artikel is geschreven door Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige bij de website www.valtaf.nl.