Mooi getinte huid in 3 stappen

Lichaam door Redactie Ze.nl

Je kunt je huid echter nu alvast voorbereiden op het mooie weer, zodat je je bij de eerste zonnestralen, meteen al zonder gêne in je korte rokjes kunt hijsen.

Stap 1: Scrubben!
Begin met het scrubben van je hele lijf, doe dit 1 a 2 keer per week onder de douche. Met scrubben verwijder je dode huidcellen, die aan de huidoppervlakte zijn blijven 'kleven'. Zo krijgt je huid weer zijn natuurlijke glans terug en het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen (scrubben is daarom af te raden bij psoriasis). Dit kun je doen met een scrubcrème of een scrubhandschoen. Voordeel van een scrubcrème is dat het meteen je huid verzorgt. Nog effectiever is het gebruik van een rubberen massagehandschoen (The Body Shop). Deze heeft twee kanten: een massage- en een scrubkant. Zo verwijder je niet alleen dode huidcellen, het stimuleert tevens de doorbloeding van de huid, en het masseert het onderhuids bindweefsel; ideaal om cellulitis te verminderen.

Stap 2: Smeren!
Klaar met 'schrobben'? Eenmaal afgedroogd smeer je je huid in met een gewone bodylotion of bodycrème. Bodylotion is wat minder geconcentreerd dan een crème, en dus minder vet. Let daarbij goed op de extra droge plekjes, zoals ellebogen, knieën en enkels. Smeer deze liever in met een iets vetter lichaamsproduct, om later vlekken te voorkomen.

Stap 3: Zelfbruiner
Tegenwoordig zijn zelfbruiners al lang niet meer zo oranje of geel als vroeger en geven ze ook geen lelijke vlekken meer, mits goed uitgesmeerd. En, ook niet onbelangrijk, ze stinken niet!

Er zijn verschillende soorten zelfbruiners. Er zijn bruiners die je huid een tintje geven na 5 dagen smeren (Dove Sunshine Bodylotion, Nivea Summerbeauty, Olaz). Deze merken hebben zelfbruiners in twee tinten. Kies de teint die het beste past bij je huid, zo krijg je het meest natuurlijke resultaat. Voordeel hiervan is dat eventueel vergeten plekjes niet opvallen, zodat je er een mooie, egale teint van krijgt. Nadeel is wel dat niet opeens de zon moet schijnen, want dan zit je nog steeds met witte melkflessen... ;-) 

Andere merken (L'Oréal Sublime Bronze, Lancome Flash Bronzer) geven je huid al na een paar uur een getinte huid. Dit soort zelfbruiners werken het snelst, maar geven ook eerder vlekken, dus heel goed uitsmeren en verdelen is belangrijk! Sommige zelfbruiners geven je huid tegelijkertijd een prachtige glans, door het gebruik van zogenaamde 'shimmers' (Lancome Flas Bronzer en Dove Sunshine Body Lotion met Glanseffect).

Handige tips
Gebruik steeds kleine beetjes en verdeel dit over je onderbenen, dan je bovenbenen, een deel voor je armen en zo verder. Wees matig met zelfbruiner op de knieën, ellebogen en enkels. Was je handen niet alleen goed ná gebruik (om verkleurde handen te voorkomen), maar óók tussendoor, om te voorkomen dat de zelfbruiner al is ingetrokken voor je klaar bent.

Kleine waarschuwing
Zelfbruiners beschermen je huid niet tegen UV-licht en/of verbranding, gebruik tijdens het zonnebaden daarom altijd een beschermende zonnefactor.