Hoera, de zon schijnt weer!

Lichaam door Karlijn Bink

Hoe zacht de zon in het voorjaar ook is, toch is deze al schadelijk voor je huid. Daarom is het belangrijk om ook nu al je gezicht te beschermen tegen UV-stralen. Gelukkig zijn er tal van tubes, flacons en sticks verkrijgbaar die speciaal voor het beschermen van je gezicht ontwikkeld zijn.

Het is een fabeltje dat je niet bruin wordt als je zonnebrandcrème draagt. Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen de schadelijke UVA- en UVB-straling van de zon. Deze UV-stralen dringen door tot een diepere laag van de huid, waardoor je verbrandt. Als je crème smeert, wordt de straling tegengehouden en verbrand je dus minder, afhankelijk van hoe vaak je je insmeert en welke factor je gebruikt.

Huidtypes

Het is belangrijk om regelmatig te blijven smeren, ook al verbrand je niet snel. Niet iedereen heeft dezelfde huid, dus niet iedereen heeft dezelfde beschermingsfactor nodig. Meestal worden huidtypes ingedeeld in vier groepen:

  • Type 1: verbrandt zeer snel, wordt niet tot nauwelijks bruin. Vaak mensen met rood of blond haar en een bleke huid.
  • Type 2: verbrandt redelijk snel, wordt langzaam bruin. Vaak mensen met donkerblond haar. 
  • Type 3: verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin. Vaak mensen met donker haar en een licht getinte huid. 
  • Type 4: verbrandt haast niet en wordt snel bruin(er). Vaak mensen met een al wat getinte of donkere huid en meestal donker haar.


De benodigde factor hangt daarnaast af van de kracht van de zon, die meestal uitgedrukt wordt in een UV-index van 1 tot en met 10. Je kan je voorstellen dat de zonkracht in Nederland lager is dan die van bijvoorbeeld Spanje of Griekenland. In dit soort vakantielanden én wanneer je de bergen ingaat, is het nodig om te smeren met een hogere factor, dan wanneer je in Nederland blijft.

Smeren, smeren, smeren...

Als je zonnebrand smeert, kan je het best een half uur tot een uur voordat je de zon ingaat, beginnen met smeren. Na die tijd werkt de SPF (Sun Protection Factor) in de zonnebrand op zijn best. De werkzaamheid van SPF loopt altijd terug na verloop van tijd, smeer je dus in ieder geval na een uur of twee opnieuw in. Ook als je in het water geweest bent of veel gezweet hebt, is het verstandig om het product opnieuw op te doen.

Vooral je neusrug, oogleden, jukbeenderen en oren zijn gevoelig voor de zon, deze delen van het gezicht verbranden het snelst. Hiervoor zijn dan ook speciale sticks met een hogere SPF verkrijgbaar. Ook je lippen drogen snel uit door de zon en worden vaak vergeten in te smeren. Wél zijn ze minstens zo belangrijk om te beschermen. Gelukkig hoef je niet duizend-en-één verschillende flacons aan te schaffen, want de stick die je gebruikt voor de gevoelige plekken in je gezicht, is vaak ook geschikt voor je lippen.


Zonnebrand kiezen & kopen
Bij de drogist kom je een heel eind voor zonbeschermingsproducten, maar ook bij de parfumerie is vaak een afdeling ingericht voor de crèmes, sprays en after sun-zalfjes. Bovendien kan je bijna ieder product dat in de winkels verkocht wordt, online bestellen. Kies de zonnebrand die geschikt is voor jouw huidtype en neem liever een factor hoger dan je op papier nodig hebt. In de praktijk blijken mensen toch altijd minder te smeren dan werkelijk nodig is. En let op: ook in de schaduw of bij bewolking kan je verbranden. Smeer je dus goed in, niet alleen om niet te verbranden, maar óók tegen huidkanker!


Zonnebrandspray van Garnier die honderd procent transparant is, en bovendien niet vet of plakkerig. De spray laat geen witte strepen achter en is praktisch in gebruik.
Garnier Ambre Solaire Zonnebrand Clear Protect Spray met SPF 20, €14,99 voor 200 ml, via Drogisterij.net


Deze transparante zonnebrandstick is geschikt voor het hele lichaam, laat geen witte strepen achter en is, door het kleine formaat, makkelijk mee te nemen.
Sun Safe Stick met SPF 30, €7,45 voor 14 gram, via Drogisterij.net


After sun pan van Piz Buin. Is olievrij, herstelt en hydrateert de huid na een dag zonnen en verminderd roodheid en irritaties.
Piz Buin Zonnebrand After Sun Tan Prolonger, €16,95 voor 125 ml, via Drogisterij.net


Deze welbekende zonnebrand van Nivea ruikt heerlijk en voelt zacht aan op de huid. Verkrijgbaar in veel verschillende factoren en geschikt voor ieder huidtype.
Nivea Sun Light Sensation Zonnemelk met SPF 50, €16,95 voor 200 ml, via Drogisterij.net


Voor als je al wat bruiner bent: zonnebrandolie van Garnier Ambre Solaire. Laat een satijnachtige glans op je huid achter en is verkrijgbaar met verschillende factoren.
Garnier Ambre Solaire Zonnebrand Oil met SPF 15, €12,95 voor 150 ml, via Drogisterij.net


Een fruitige lipgloss van Biotherm met watermeloen-smaak, die je lippen vol en glossy maakt én ze tegen UVA- en UVB-straling beschermt.
Biotherm Sun Radiance Lipgloss met SPF 15, €19,10 voor 15 ml, via De Bijenkorf


Een heerlijk verkoelende after sun-spray voor als je een dagje lekker in de zon hebt gelegen. Hydrateert de huid en bevordert de bruine glans.
Garnier Ambre Solaire Zonnebrand After Sun Sprak, €9,95 voor 200 ml, via Drogisterij.net


Speciaal voor (kleine) kinderen: Zwiltsal In Het Zonnetje Crème met factor 30 of 50. Deze waterresistant zonnecrème geeft je kindje optimale bescherming tegen UVA- en UVB-straling en heeft natuurlijk het bekende Zwitsal-geurtje.
Zwitsal Zonnebrand In Het Zonnetje Crème, €12,95 voor 75 ml, via Drogisterij.net


Deze zonnebrandspray van Piz Buin zorgt dat de huid zo veel mogelijk vocht vasthoudt en helpt zonneallergieën voorkomen. Hydrateert én beschermt tegen UVA- en UVB-straling.
Piz Buin Zonnebrand Allergy Spray met SPF 30, €22,95 voor 200 ml, via Drogisterij.net


Deze vrolijke Limited Edition zonnespray van Etos is vanaf maandag 25 april verkrijgbaar in alle Etos-winkels. Het is een klein flesje in een handig formaat van 75 ml en ruikt heerlijk! De zonnespray wordt vanaf maandag 23 mei aangevuld met een zonnecrème voor het gezicht, net als de spray verkrijgbaar in SPF 15 en 30.
Etos Limited Edition zonnespray, €3,99 voor 75 ml, in alle Etos-filialen


Wees eens eerlijk: smeer jij je altijd in? En doe je dit dan 'zoals het hoort' of vergeet je het ook weleens? Welke zonnebrandspray, -crème, -stick of after sun vind jij aan te raden?