BBQ'en voor dummies

Eten door Jet

Zoals bij vele dingen geldt ook voor BBQ'en: een goed begin is het halve werk! Plaats de BBQ op een stevige, vlakke ondergrond. Kies voor een plekje uit de wind of als dat er niet is: houd rekening met de windrichting, zodat je gasten niet vergast worden.

Voor BBQ'en geldt ook: geduld is een schone zaak. Neem er dus de tijd voor! Barbecue is slow-food: houd er rekening mee dat het zo'n 30-45 minuten kan duren voordat de BBQ is opgewarmd, begin dus op tijd! Als je snel een happie wilt eten, kies dan niet voor de BBQ...

Wat heb je nodig voor een geslaagde BBQ-avond?

  • Een BBQ (dat had je niet verwacht hè?)
  • Houtskool
  • Aanmaakblokjes
  • Veel, heel veel vlees! En ook beetje vis als je dat lekker vindt...
  • Salades, brood en lekkere sausjes
  • Alcohol om die lading vlees weg te spoelen

Hoe krijg je dat ding aan?
De beste manier om een BBQ aan te steken is door een klein bodempje houtskool te verspreiden op de bodem. Daar leg je vervolgens wat aanmaakblokken tussen en die steek je aan met een lucifer. Leg daar nog wat kolen bij. Let op dat je de kolen dichtbij elkaar liggen, zodat ze eenvoudig de warmte aan elkaar kunnen doorgeven.

Langzaam zullen de aanmaakblokken uitdoven en de kolen gaan gloeien, maar lang niet allemaal. Daarom is het belangrijk om zuurstof toe te voegen, zodat de hitte verspreid wordt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een groot stuk karton om mee te wapperen en waaien. Door het waaien (af en toe) zullen de kolen extra gaan gloeien.

Als je een wit laagje op de houtskool ziet en er geen vlammen meer zijn, zijn de kolen heet genoeg en kun je beginnen met BBQ'en. Een andere manier om dat te checken is om je hand tien centimeter van de BBQ te houden en tot vier te tellen. Moet je voor tel vier je hand weghalen, dan kan het vlees erop!

Gaat de BBQ te hard? Zet het rooster dan hoger of wacht eventjes.
Gaat de BBQ te langzaam? Voeg dan wat meer kolen toe en/of wapper nog even goed.

Je kunt nu met een kwastje het rooster met olie invetten, zodat het vlees niet blijft pakken. Pas op: doe er niet teveel olie op, anders gaat het fikken!

Erg belangrijk: gebruik een tang en géén vork om het vlees te keren, zo gaan er geen vleessappen verloren.

Pas op voor...

  • Brandbare of loshangende kleding, houd voor de zekerheid een emmer water of zand bij de hand om het vuur te doven.
  • Kinderen en huisdieren. Je wilt toch niet dat Fifi op de BBQ eindigt?
  • Rauw vlees! Wacht totdat kip- en varkensvlees helemaal gaar is.
  • Spuit nooit aanmaakvloeistof op gloeiende kolen!