5 nuttige zontips

Lichaam door Jo-Anne

Zonnebrillen, slippers, zomerse jurkjes en ijsjes beginnen langzaam het straatbeeld over te nemen. Weg met al die grauwe dagen en verwelkom de zomer! Nu de zon zich meer zal laten zien, zijn we vaker buiten te vinden, waardoor je je huid beter moet verzorgen om verbranden te voorkomen. Veel vrouwen denken dat insmeren niet nodig is, maar geloof me nou maar: de zon kan je vriend, maar ook je vijand zijn! Hier wat handige tips over zonnebrandcrème, zonnen en de juiste factor.

Tip 1
Het is absoluut niet waar dat je door een hoge beschermingsfactor niet bruin kunt worden. Je zult misschien niet zo snel een kleurtje krijgen als normaal, maar tenminste wel op een gezonde manier. Het voordeel is ook dat je met een hoge factor veel langer in de zon kunt blijven. En dat willen we juist!

Tip 2
De meesten hebben nog ergens een zonnebrandcrème van vorig jaar liggen en denken dat het zonde is om deze weg te gooien, omdat deze nog half vol zit. Gebruik deze niet meer en gooi het onmiddellijk in de prullenbak! De stoffen waardoor je niet verbrandt nemen af als een zonnebrandcrème langer dan een jaar geopend is.

Tip 3
Het is een misverstand om te denken dat de zon overal ter wereld even krachtig is en je zonnebrandcrème niet een tikkeltje van factor hoeft te verhogen. Pas altijd je factor aan de krachtige zonnestralen van de zon. Hoe dichterbij je bij de evenaar bent, hoe heter de zon. Zorg er dus voor dat je een hogere factor gebruikt als je op vakantie bent.

Tip 4
Het is een fabel om je niet in te smeren als het bewolkt is. Al die leuke wolkjes houden maar een deel van de UVB-stralen (de straling die van de zon komt, maar door vensterglas wordt tegengehouden) tegen. Onthoud goed dat er altijd sprake is van UVA-straling (komt door glas heen en veroudert de huid), ook als het bewolkt is. Het is belangrijk om ook op de warme bewolkte dagen een goede zonnebrandcrème te gebruiken.


Tip 5
Waarom de meesten denken dat je eerst moet verbranden om lekker bruin te worden, daar kunnen zelfs wij geen antwoord op geven. Het enige wat hierop te zeggen is: auw! Als je bent verbrand door de zon, dan zul je veel eerder vervellen. Daarnaast is het erg pijnlijk en schadelijk voor je huid.

Hopelijk zul je nu goed voorbereid de zon in gaan. Want niets is zo erg als er verbrand en rood uit te komen!

Wat doe jij om op een gezonde manier te werken aan je bruine kleur?