Boek: Puur eten en leven.

Lichaam door Redactie Ze.nl

Het blijft lastig met dit soort boekjes. Puur eten en leven bevat absoluut informatie die de moeite van het lezen waard is. Maar ik vraag me af bij hoeveel mensen deze informatie ook daadwerkelijk binnen zal komen. Bij het eerste hoofdstuk was de verleiding om te stoppen met lezen groot. De auteur deponeert in dit hoofdstuk behoorlijk kort door de bocht een aantal aannames rondom de redenen van overgewicht. Veel ruimte voor onderbouwing is er niet en hoe verder met die wetenschap wordt niet geheel duidelijk. Of de auteur gelijk heeft of niet, hoeveel mensen lezen nog door als de tenen kromtrekken?

Wie wenst Josephine van Rossum te bereiken met dit boekje, was de vraag die door m'n hoofd schoot tijdens het lezen. Het boekje promoot onder andere het biologische eten. Voor de mensen die reeds overgestapt zijn naar biologisch, zal er weinig nieuws in het boek staan. Maar voor de mensen die nog twijfelen, of meer over dit onderwerp willen weten, kan dit boekje een fijne bron van informatie zijn. Of is het geschreven voor de mensen die kampen met overgewicht? In beide gevallen kan ik me voorstellen dat juist deze mensen afhaken na hoofdstuk één.

Zoals gezegd: wie meer wil weten over voeding heeft met dit boekje een praktische raadgever te pakken. In duidelijke taal legt Van Rossum uit welke invloed zuivel, vetten, suiker, vlees, groenten en fruit op ons hebben. Ze geeft praktische tips hoe je met relatief weinig moeite je eetpatroon kunt aanpassen om zo puur en gezond mogelijk te eten.

Ik kan me zeker vinden in de mening van de auteur dat eten, dat zo min mogelijk bewerkt is beter voor je is dan bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden. De uitleg over de schade die de magnetron toebrengt aan eten dat met behulp van dit apparaat bereid wordt, vond ik boeiend. Ik kijk toch wel met andere ogen naar het exemplaar dat hier in de keuken staat.
En in alle eerlijkheid ben ik best geschrokken van het hoofdstuk waarin de auteur ingaat op de verwerking van toevoegingen met E-nummers in voedsel. Google kon me niet veel verder helpen. De één roept dat het klinkklare onzin is, de ander zweert dat deze toevoegingen meer dan slecht voor ons zijn. Dat ik met andere ogen naar eten ben gaan kijken is een feit. Hoe lang ik dit doe is nog de vraag.

Of dit boekje dé verademing is die het claimt te zijn op de achterflap, valt te betwijfelen. Puur eten en leven kan echter wel stimuleren om eens kritisch naar je eetpatroon te kijken en naar wat je precies op je bord hebt liggen. Om eens niet routinematig de boodschappenkar vol te laden, maar eens kritisch te kijken naar wat je nou precies koopt. De maaltijdsuggesties klinken smakelijk en de recepten zijn eenvoudig. De uitgebreide literatuurlijst achterin het boekje biedt veel leessuggesties voor mensen die meer willen weten over puur eten en leven.


Puur eten en leven
Josephine van Rossum