Beautyfood

Sport & gezondheid door Ze.nl

 

Een gezonde huid
Veel vrouwen hebben last van een droge huid, pukkeltjes en mee-eters. Dit wijst erop dat je een tekort hebt aan essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6. Deze vetzuren zorgen ervoor dat je huid gezond blijft en gaat vochtverlies tegen. We krijgen via ons voeding voldoende omega 6 binnen, maar veel te weinig van het omega 3-vetzuur. Juist de balans tussen deze vetzuren is erg belangrijk, omdat deze invloed heeft bij de opbouw van de celwand. Bij een juiste balans zijn de celmembranen soepel en goed doorlaatbaar en dit bevordert weer het transport tussen de cellen. Om meer omega 3 binnen te krijgen zou je vette vis, walnoten, groente, fruit en gevogelte kunnen eten. Ook helpen de eiwitten uit zuivel, vlees en eieren om de huid soepel te houden en ontstekingen te voorkomen. Drink ook dagelijks 1,5 liter water om je huid jong en soepel te houden. Door middel van water kan het lichaam de afvalstoffen beter uitscheiden en dit heeft weer een positief effect op de huid.

Anti-aging
Als vrouw doen we er van alles aan om er maar jong en mooi uit te blijven zien: een crèmetje hier, een prikje daar. De oplossing: antioxidanten. Deze gaan de vrije radicalen tegen waar we elke dag mee in aanraking komen, zoals sigarettenrook, zonlicht, stress en luchtvervuiling. Deze radicalen beschadigen ons DNA waardoor onze huid sneller veroudert. Dit kan alleen doorbroken worden door een antioxidant, oftewel vitamine C en E. Een hoge concentratie van deze vitamines zitten in groene groentes, aardbeien, granaatappel, cranberry's, frambozen en blauwe bessen. Vitamine E zit ook in pindakaas, dus rijkelijk besmeren die boterham!

Zonaanbidders
Het bestaat echt, een huidbescherming tegen de zon van binnenuit. Lycopeen, nog zo'n krachtig antioxidant, die in de tomaat zit. Lycopeen, voornamelijk gekookt, wordt heel goed opgenomen door het lichaam. Het heeft onder andere als functie om schade aan het DNA en collageen te beperken door de ultraviolette stralen te absorberen, waardoor deze de huid niet kunnen beschadigen. Een extra voordeel is dat bij extra aanmaak van deze stof het huidverouderingsproces teruggedraaid kan worden. Eet dus eens vaker ketchup, tomatenpuree, tomatensaus of tomatensap. Naast tomaat geeft pure chocolade ook een bescherming van de huid. Pure chocolade bevat namelijk de stof Flavanol. Als je dagelijks een reep extra pure chocolade eet wordt de huid strakker, dikker en vochtrijker. Maar of je na al die maanden chocolade eten nog het strand op durft in je bikini?

Japan versus Nederland
In Japan zijn ze al veel verder met het ontwikkelen van beautyfood dan hier in Nederland. Zo bestaan er drankjes die je nagels versterken, lolly's die glanzend haar beloven en snoepjes met blauwe bes voor stralende ogen. In Europa is beautyfood nog niet zo populair, maar er zit een samenwerking aan te komen tussen Nestlé en L'Oréal, dus nu maar afwachten welke fabrikanten er zullen volgen.

Hou de recepten in de gaten voor een heerlijk anti-aging beautyfoodrecept: de blueberry smoothie!

Dit artikel is geschreven door Bo Schumacher en Claudia van Vliet, studentes Voeding & Diëtetiek