Zon op je bord (én korting)!

Eten door Maresa

Is het nieuw? Nee, in Spanje kennen ze het al een tijdje. De bedenkers van deze levensstijl, de organisatie Fundacion Dieta Mediterranea (Barcelona), hebben medici in dienst die waken over de kwaliteit ervan. Wellness España omschrijft het als volgt:

"Geen recepten met kant-en-klaar producten en liever geen e-nummers en additieven, maar alles puur natuur. Dit dieet brengt je terug naar je eigen lichaam met tijd en zorg voor jezelf en je geliefden."

Back 2 nature
Terug naar de natuur, is het idee. En dan wel de natuur uit de keuken. Dat is niet het belangrijkste waar het Dieta Mediterranea om gaat. Het doel van dit boek is om je te leren hoe je lekker en gezond kunt koken in mediterrane stijl - een kookboek met flink wat extra's, dus. En niet zonder succes - in 2000 werd op een internationaal wetenschapscongres bekend dat het traditionele mediterrane dieet een zeer preventieve en positieve invloed uitoefent op hart- en vaatziektes, kanker en diabetes.

Nog nooit van gehoord?
Als je op Wikipedia zoekt naar Dieta Mediterranea, vind je de pagina's alleen in het Spaans, Catalaans, Frans, Duits en andere talen. Waarom het dieet tot nu toe nog niet de Nederlandse markt heeft bereikt? Een reden daarvan is de bescherming van het dieet. Wie kon het boek zo vertalen en vormgeven dat de boodschap in het Nederlands hetzelfde bleef? Daarvoor is uiteindelijk de naar Spanje geëmigreerde Bernadet Bijsterbosch naar voren gekomen. Als (life)coach en voedings- en supplementietherapeutheeft zij aan de Universiteit van Barcelona de specialisatie Dieta Mediterranea gevolgd en hiervan zowel een boek als een tijdschrift De gezonde en lekkere keuken uitgebracht.

Het allerbelangrijkste van dit idee vind ik toch dat het 'dieta' heet, maar staat voor een levensstijl. In het boek rekent de auteur ook af met caloriearme diëten waar je lichaam aan kapot kan gaan. In plaats van deze ongezonde manieren van leven kun je nu meer bezig zijn met een 'dieet' waarbij je alle nodige voedingswaarden binnenkrijgt én lekker geniet van gezonde eetgewoonten.

Hebben, hebben, hebben korting!
Bestellen? Voor jezelf of voor een vriendin? Vanaf april 2009 zijn zowel het boek als het tijdschrift in de winkel te vinden. Lekker nu de zomer eraan komt! En voor alle lezeressen van Ze.nl is het boek nu extra voordelig. Hoe? Bestel het boek via deze speciale Wellnessespana-link en vul 'Ze.nl' in onder 'ik krijg korting omdat...' Je betaalt dan geen 15,95 maar 12,50 - inclusief verzendkosten!

Kijk voor meer informatie over het kookboek, het tijdschrift én bijpassende workshops in het warme Spanje op
www.wellnessespana.com