Koken zonder pakjes

Eten door Aefke
Mijn maag rammelde, dus nam ik een stuk ontbijtkoek. Om elf uur volgende twee boterhammen, rond half nog een krentenbol, een boterham en een kop soep. Om drie uur was ik alweer zo flauw dat ik me op de droppot op kantoor stortte.

Orthomoleculair therapeut

Toen hoorde ik ineens van een vriendin dat ze iemand kende die naar een orthomoleculair therapeut was geweest. Ze had haar voedingspatroon aangepast en was energiek als nooit tevoren. Ze had geen honger meer en at drie keer per dag. Ik handelde meteen en maakte een afspraak met een voedingsdeskundige bij mij in de buurt. Ik kwam uit bij Annette ter Heijden.

 
Suikerbeest
Van Annette kreeg ik een vragenlijst opgestuurd. Vooraf aan het consult schreef ik op hoe het met mijn eetpatroon gesteld was. Ik ben dol op pasta, brood en sushi. Mijn vriend kookt altijd vers en het liefst biologisch. Ik gebruikte magere producten (ook light) en veel suiker. Drop, chocola, roze matjes of spek: ik ben een suikerbeest.

 
Geen brood, pasta of rijst
Annette vertelde dat je je suikerspiegel met je voeding in balans kunt brengen. De suikerdip op kantoor is niet nodig als ik koolhydraten en suiker achterwege laat. Dat betekent geen brood, rijst of pasta. Geen drop, ijs of nougatblokjes. Als ik wilde snoepen, mocht ik de puurste chocola die ik kon vinden. En dat gold eigenlijk voor alles wat ik in mijn mond wilde stoppen. Puur. Geen lightproducten of halfvolle zuivel meer.

Annette adviseerde: ?s ochtends een schaaltje volle yoghurt met noten en fruit; voor de lunch een salade met groente, ei of vis; ?s avonds veel verse groente en vlees of vis. Tussendoor mag ik een blokje kaas, een ei, een handje ongezouten noten of een stuk fruit. Voorzichtig nam ik mijn nieuwe leefwijze aan. Ik zou doodgaan van de honger.
 
Volle producten
Als ik ?s ochtends mijn schaaltje yoghurt met noten en fruit heb gegeten, heb ik voldoende tot een uur of elf. Dan eet ik een sinaasappel, een peer of een banaan en om half één neem ik een grote salade met verschillende groenten. Mijn vriend en ik kennen het boek Koken zonder pakjes inmiddels van binnen én van buiten. Daar staan zulke goede en lekkere recepten in, dat ik de aardappelen, de rijst en de pasta nauwelijks mis. Nauwelijks, want een leven zonder sushi kan ik me niet voorstellen. Volgens Annette is het belangrijk om 20% speling te hebben in deze levenswijze. Het is belangrijker om te kijken naar hoe je dagelijks eet, dan wat je af en toe doet. Daarom eet ik in het weekend weleens een ijsje.

Als ik bij vrienden ben, eet ik wat de pot schaft en soms neem ik melkchocola. Maar eigenlijk was mijn drang naar suiker snel gestild.


Moeilijke momenten
Na een week of vijf orthomoleculair eten, had ik een moeilijk moment. Ineens had ik mijn buik vol van de lunch. Ik wilde weer eens een keer een cracker eten met een plakje kaas. Ik miste mijn boterham niet eens, maar wilde weer een keer een bite in mijn voeding. Daarom mailde ik Annette. Volgens haar was één keer een cracker geen enkel probleem. Beter kon ik roggebrood nemen, dat vult goed. Opgelucht kocht ik een pak crackers. Nog nooit had ik daar zo veel trek in gehad.
 
Wat heb ik eraan?
Voeding is de bouwstof van ons lichaam. De juiste voeding zorgt vooral voor de juiste voeding voor iedere cel. Als iedere cel in het lichaam de juiste stoffen krijgt, kan deze doen wat de cel hoort te doen en ben je kerngezond. Ik voelde me na twee weken al een stuk energieker. De suikerdips behoorden tot het verleden en het gat in mijn maag waar ik vaak last van had, was opgevuld met gezonde voeding. Ik ben geen ons afgevallen met deze leefwijze, maar dat was ook niet mijn doel.

Maar mijn eten smaakt veel lekkerder. Want na een middagje 'droppotten' viel de smaak van het avondeten vaak toch behoorlijk tegen.

Ze.nl mag één exemplaar van het boek Koken Zonder Pakjes weggeven! Wil jij kans maken op dit boek? Beantwoord dan in de comments hieronder de vraag: Waarom zou jij het boek Koken Zonder Pakjes moeten winnen?