Lifestyle / Eten
Eten

Hippe superfoods - deel 1

Lijnzaad, granaatappel, kokoswater, goji bessen? Met deze termen, die een aantal jaar geleden nog niet eens bestonden, worden we tegenwoordig doodgegooid in supermarkten en toko?s. Maar wat is het allemaal nou eigenlijk?


Lijnzaad
Het klinkt als een flauwe woordgrap, maar het is écht waar: lijnzaad is goed voor de lijn. De zaadjes hebben een goede invloed op de spijsvertering dankzij de vezels die ze bevatten. Ook zorgen die ervoor dat verschillende voedingsstoffen beter door de maag worden opgenomen.

Lijnzaad, ook wel bekend als vlaszaad (de zaadjes komen van de vlasplant), bevat omega-3 vetzuren, die je cholestorolgehalte verlagen en goed zijn voor de oog- en hersenfunctie. De zaadjes zijn daarnaast rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, zoals magnesium en fosfor. En ? het kan niet op ? ze bevatten veel antioxidanten, welke onder andere helpen om borst- en prostaatkanker te voorkomen.

Maar hoe eet je deze zaadjes nou? Aangezien lijnzaad een vrij neutrale smaak heeft, kun je ze met vrijwel ieder gerecht combineren. Gooi een handje door de yoghurt, combineer het in een salade met spinazie of waterkers of strooi een eetlepel door je versgemaakte smoothie. Gezond bezig!

Lijnzaad is gewoon in de supermark te verkrijgen.


Goji bes
Ben je een gezondheidsfreak? Dan mag je goji bessen absoluut niet overslaan! Ook de goji bes bevat ontzettend veel antioxidanten en vitamine B en C. Vooral in Azië (China, Tibet en Mongolië) worden de bessen ook vaak verwerkt in medicijnen. Daarnaast staan ze er bekend als happy berries of smiley berries ? daar word je toch vrolijk van?!

Bovendien zijn de besjes makkelijk te gebruiken in gerechten. Zowel vers of gedroogd zijn ze goed te eten, bijvoorbeeld in salades, soepen of als tussendoortje. De bessen zijn ook lekker en voedzaam als ze zijn verwerkt in een smoothie, of in yoghurt met muesli. Goji bessen (je zou ze alleen al eten omdat de naam zo schattig klinkt) zouden helpen bij afvallen, om beter en dieper te slapen en tegen acne. Bovendien hebben ze een gunstig effect op organen als de lever en de nieren.  

Tenslotte hebben de bessen nog een andere bijkomstigheid: ze verhogen je libido. Dat van mannen én vrouwen. Just sayin?.

De Goji bes is verkrijgbaar bij o.a. de Tuinen, drogisterijen en natuurvoedingswinkels.


Granaatappel
De granaatappel (ook wel ?pomegranate?) is al eeuwenoud, maar is tegenwoordig op ieder pak vruchtensap wel te vinden. Logisch, want de vrucht is lekker én gezond!  De oude Egyptenaren dachten zelfs dat granaatappelsap een levenselixer was die men onsterfelijk zou maken. Inmiddels weten we dat dat niet helemaal het geval is, maar het helpt zeker mee aan een goede lichaamsconditie!

De kleine pitjes zitten boordevol antioxidanten én de pitjes van één granaatappel bevatten 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Ook bevatten ze folinezuur, kalium, niacine én vitamine A en E. Bovendien gaan ze hart- en vaatziekten tegen én is granaatappelsap goed om te drinken tijdens de zwangerschap. Andere voordelen: pitjes van een granaatappel verlagen je cholesterol en je bloeddruk, werken ontstekingsremmend, voorkomen overgangskwalen en erectieproblemen.

Granaatappel is heerlijk in (fruit)salades, couscous, oosterse gerechten, toetjes en bij ijs. Het enige nadeel kan zijn dat een granaatappel niet zo gemakkelijk te eten is. In dit filmpje zie je hoe je zo?n vrucht het best kunt snijden!

De granaatappel is bij Turkse supermarkten en groenteboeren te koop. Tegenwoordig vind je ze ook regelmatig bij de reguliere supermarkten.


Kokoswater
Na het oude, vertrouwde kokosmelk is er nu een nieuwe trend: kokoswater! Gewoon te koop in de supermarkt en met supergezonde eigenschappen. Hoewel, het Voedingscentrum is vrij kritisch over het drankje. ?Wanneer je echt gezond wilt doen eet dan écht fruit in plaats van al die drankjes, dan weet je tenminste dat er niks mee gedaan is en dat het echt gezond is?, zo luidt hun conclusie.

Kokoswater is het vocht dat in een kokosnoot zit ? niet te verwarren met kokosmelk, het drankje dat je krijgt wanneer je geraspte kokos met water vermengt. Puur kokoswater is, na water, het meest natuurlijke, pure vocht dat er is. Wanneer je het in de winkel koopt kan het suikergehalte nog vrij hoog zijn vanwege toegevoegde suikers, let hier dus op. Het pure water zit echter vol met vitaminen, mineralen en kalium. Andere goede elementen zijn magnesium, fosfor, natrium, ijzer, koper, de vitamines B en C en cytokininen ? een soort hormoon dat de veroudering van cellen tegengaat. Een goed goedje, dus!

Vers kokoswater zonder toegevoegde suiker is te koop bij Ekoplaza (merk: Dr. Martins). Het merk Vita Coco heeft ook kokoswater, dit is bij De Tuinen te koop. De kokoswaters die je in de toko's kunt vinden, zitten vaak vol met toegevoegde suikers.

Stay tuned voor meer hippe superfoods - zoals chai tea, chiazaad en quinoa - op Ze.nl!

Welke superfoods eet jij weleens?