Haal meer energie uit je voeding!

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Zoals iedereen weet is voeding een bron van energie. Maar welke voeding levert nou de juiste energie die je nodig hebt?

Koolhydraten
De grootste energieleveranciers van ons lichaam zijn de koolhydraten, die bestaan uit suiker en zetmeel. Onze voeding bevat snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. De snelle variant zorgt ervoor dat het suikergehalte in het bloed snel toe neemt: de cellen in je lichaam kunnen deze suikers gemakkelijk opnemen, waardoor het suikergehalte ook weer snel zal dalen. Het gevolg hiervan is dat je lichaam zich moe en lusteloos gaat voelen, waardoor je nog meer behoefte krijgt aan suiker. Deze snelle koolhydraten zitten voornamelijk in witbrood, frisdranken en 'ongezonde' zoete en hartige snacks.
 
Bij de langzame variant worden de koolhydraten relatief minder snel opgenomen door de lichaamscellen. Hierdoor stijgt én daalt het suikergehalte in je bloed veel langzamer en voel je je langer energiek en krijg je minder snel trek in tussendoortjes. Langzame koolhydraten zitten voornamelijk in volkoren producten zoals brood(vervangers), groente en fruit.

Vetten
Naast koolhydraten zijn vetten ook een goede energiebron, maar Vrouwen en Vet zijn de twee V's die niet zo goed samengaan. Toch is vet zo slecht nog niet. Zeker deze maanden dient dat extra beetje boter op je brood al voor meer bescherming tegen de kou. Ons lichaam gebruikt in de winter meer energie om ons lichaam warm te houden. Voordat je denkt dat je deze winter je slag kunt slaan op de snackafdeling in de supermarkt; we hebben het hier wel over de gezonde vetten! Deze zitten voornamelijk in noten, avocado, vette vis, eieren, halvarine en vloeibare bak- en braadproducten.

Vitamines
Ook vitamines zijn erg belangrijk, ze helpen ons om meer energie uit onze voeding te halen. Vitamine B1, B2 en B6 dragen bij aan een goede spijsvertering en zorgen dat voedingsstoffen goed worden opgenomen door ons lichaam. Het is niet moeilijk om je dagelijkse portie B-vitamines binnen te krijgen, want ze zitten in veel voedingsmiddelen zoals groente, fruit, volkorenproducten, zuivel, vlees en noten.

Bewegen!
Naast dat voeding ons meer energie kan geven, helpt meer beweging ook. Je denkt nu vast 'Bah, naast al dat gezonde voedsel moet ik ook nog eens gaan sporten'. Maar sporten heeft veel voordelen: het vermindert de stress, verhoogt de stofwisseling (lees: geen overtollige kilootjes als gevolg van de feestdagen) en het verhoogt de weerstand.

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend en vast ook behoorlijk saai maar probeer het eens uit, je zult zien dat je meer energie hebt en lekkerder in je vel gaat zitten!!

Vast proberen met een overheerlijk recept? Klik hier!

Dit artikel is geschreven door Bo Schumacher en Claudia van Vliet, studentes Voeding & Diëtetiek