De 5 vreemdste sporten

Sport & gezondheid door Martine

1) Onderwaterhockey
Denk jij bij hockey nog steeds aan tutjes met blonde paardenstaarten en korte rokjes? Vergeet Fleur en Fatima: onderwaterhockey is IT!
Hoe?
Men neme twee teams van zes spelers en (maximaal) vier wissels, de bodem van een zwembad, een loden puck en onderwaterhockeysticks. Verder is het doel niet veel anders dan de 'landversie' van dit spelletje: de puck moet in het doel van de tegenpartij.
Vereisten
Een flinke longinhoud, een aardige conditie en teamgeest.
Waar?
Kijk hier voor meer onderwatersporten én een filmpje van onderwaterhockey.

2) Freestyle parkour
Je kent misschien nog de trim-parcoursjes in het park: een balkje waar je zigzaggend overheen moest springen, een hekje waarover geklommen moest worden. Freestyle parkour, oorspronkelijk gewoon 'parkour', is de wilde variant van deze brave joggingactiviteit.
Hoe?
Parkour is ontstaan in Frankrijk en stamt af van een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog. Doel is zo snel en vloeiend mogelijk hindernissen te trotseren. Je kunt het overal doen, maar meestal gebeurt het buiten. Denk aan: het springen van muur naar muur, tegen een muur oplopen en erop belanden, bokspringen over de meest bizarre voorwerpen op straat, van grote hoogten afspringen... Behalve een lichamelijke uitdaging is de filosofie achter Freestyle parkour: vrijheid en grenzen verleggen.
Vereisten
Een flinke dosis lef, een gebrek aan hoogtevrees, stevige botten, sterke enkels en knieën en conditie. Je outfit volstaat als je een lekkere joggingbroek met trui draagt waarin je je vrij kunt bewegen, sportschoenen met gel-zolen hebt en polsbeschermers omdoet. Oh ja, een vest om je middel is ook handig: zo voorkom je schade aan je stuitje bij het rollen om je val te breken...
Waar?
Het voordeel van deze sport is dat je het vrijwel overal kunt doen! Al is het in de stad een stuk spannender dan op het platteland waar de enige obstakels wat grazende koeien zijn. Hoewel... voelen we daar een nieuwe variant opkomen? Freestyle Farm parkour!

3) Kabaddi
Ka-wat?! Kabaddi! Deze megapopulaire Indiase sport, waarvan de naam letterlijk 'de adem inhoudend' betekent, heeft op het eerste gezicht vooral veel weg van een veredeld gymspelletje met wat overjarige kleuters. Maar zo simpel is het niet!
Hoe?
Het speelveld is verdeeld in twee vlakken. Twee teams van zeven spelers staan gearmd tegenover elkaar. Om de beurt stuurt een team een speler naar het veld van de tegenstander. Bij het binnendringen hiervan moet deze continu "kabaddi, kabaddi" zeggen. Vervolgens moet de aanvaller een speler van het andere team tikken en naar de eigen helft terugkeren. Bij de terugkeer moet de verdedigende tegenpartij hem tegen zien te houden. Dit mag op allerlei manieren! Op dit punt verandert de sport dan ook ineens in een soort van rugby, dans, worstelen, acrobatiek en tikkertje in één. Als de adem van de aanvaller voor hij terug is bij zijn eigen team op is, is hij af. Pas wanneer een teamgenoot een tegenstander aftikt en veilig terugkeert aan eigen zijde, mag de beste man terug het veld in. Bovendien scoort het team dan een punt.
Vereisten
Een enooooooooooorme longinhoud!
Waar?
Je kunt sowieso terecht in India en Pakistan, maar ook in de VS, Canada en Groot Brittannië wordt kabaddi gespeeld. Er zijn zelfs wereldkampioenschappen! Klik hier voor bewegende beelden van kabaddi, Google zelf vooral even verder en oordeel zelf! Pretty weird, right? 

4) Slamball
Niet zeuren, sporten zal je! "Maar de enige sport die me echt leuk lijkt is basketbal, maar ja, ik ben te klein!" Jammer, die vlieger gaat niet langer op, want wij hebben SLAMBALL! Dwergen onder ons, verenigt u!
Hoe?
Slamball lijkt enorm op basketbal, maar er is een belangrijk verschil: onder iedere basket liggen vier trampolines, waardoor de spelers continu kunnen dunken tot zo'n zes meter hoog.
Vereisten
Een valhelm, aangezien slamball ook een contactsport is, twee ringen, acht trampolines en behoefte aan uitdaging!
Waar?
Onze research leverde helaas alleen nog verenigingen op in de Verenigde Staten, maar als iemand tips heeft over waar slamball in Nederland beoefend kan worden, horen wij het graag!

5) Teenworstelen
Heerlijk, dat gevoel wanneer je 's zomers aan het strand ligt te bakken en je je tenen in het zand begraaft...? Of groot liefhebber van voetjevrijen met je lief? Mooi, hier de sport voor jou! Teenworstelen!
Hoe?
Teenworstelen, voor het eerst gespeeld in een Engelse pub in Derbyshire in 1976, houdt niet meer in dan proberen de tenen van de tegenstander de grond in te krijgen. Uiteraard mogen daarbij alleen de eigen tenen gebruikt worden. Een soort van armpje drukken met de grote teen dus.
Vereisten
Niet al te gevoelige voetjes, een tegenstander met frisgewassen voeten zonder haren op de grote teen alstublieft. En verder wellicht heel veel bier en wijn? Want hoewel de organisatoren van het legendarische teenworstelen in 1997 geprobeerd hebben de sport tot Olympisch niveau te verheffen, kunnen wij dit als nuchtere Hollanders toch niet serieus nemen?
Waar?
Derbyshire is the place to be! En misschien stiekem komende zomer aan het strand even lekker uitproberen. (Bron: BBC)