Spoedcursusje Timemanagement

De maatschappij door Martine

Het zal weinig mensen verbazen, maar wij Nederlanders komen tijd te kort. Althans, dat vinden we zelf. Uit onderzoek van RenM Matrix blijkt dat maarliefst 85 procent niet weet waar ze de tijd vandaan moeten halen alles te doen wat zij willen. Grappig detail: tweederde denkt het drukker te hebben dan mensen om hen heen. Nederlanders vinden zichzelf goede planners. Wij vrouwen hebben daarin iets meer recht van spreken, aangezien wij aanzienlijk vaker op tijd komen dan de mannen. (Tell us something new...)

Ons gejaagde leven maakt ons trouwens niet minder gelukkig. Ruim driekwart van de vrouwen en tweederde van de mannen vindt het wel prima zo. Maar wat als je toch een beetje het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt? Ze.nl geeft jou een spoedcursusje timemanagement!

1. Plannen & prioriteiten stellen
Maak een to do-lijstje en rangschik de dingen die je moet doen van belangrijk naar minder belangrijk. Vervelende of grote klussen kun je het best bovenaan plaatsen: dan ben je daar vanaf en kun je beter inschatten hoeveel tijd je over hebt voor kleine klusjes. Bovendien: van uitstel... Maar let op: wees reëel en prop niet teveel op een dag.

2. Ritme
Het klinkt misschien als je overbezorgde moeder, maar: zorg voor regelmaat in je leven. Al is het maar een beetje. Verklaar bijvoorbeeld een avond in de week gewoon heilig als sport- of vriendinnenavond. Een aantal van die vaste ijkpunten in de week scheppen in ieder geval al rust in je hoofd.

Daarnaast schijnt dat je veel efficiënter functioneert wanneer je iedere dag op ongeveer dezelfde tijd opstaat. (Hoewel onderzoek ervoor pleit dit ook in het weekend te doen, willen wij ons hierbij toch beperken tot doordeweeks...)

3. Wees niet bang iets te missen
Het is echt iets van nu om bang te zijn iets te missen. En dus sla je geen feestje, borrel of andere sociale verplichting over. Want stel je voor dat net als jij er niet bent... Maar relax! De mensen vermaken zich ook wel een keertje zonder jou! Om Martin Bril te quoten: "Je mist meer dan je meemaakt. Helemaal niet erg."
Ook Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, zegt in een interview met Intermediair PW dat het gevoel tijd tekort te komen echt iets van deze tijd is. Ook zij ziet dat mensen niets willen missen. "Maar als je iets opgeeft, kun je misschien meer en intensiever opgaan in wat er overblijft, en dat kan je gelukkiger maken. Schrap dus dingen als je dat probleem hebt."

4. Stel grenzen
Je kent het wel: je moet even online je saldo checken of je route plannen, zit je ongemerkt toch weer een uur achter de computer te Hyven! Zet een wekkertje of timer en sluit gewoon af als de tijd afloopt. Of zet je Hyves-account af en toe eens op non-actief. Scheelt je zo weer een paar uur per week.

5. Vriendinnen break-up
Waarschijnlijk ken je het wel: die ene 'vriendin' die je eigenlijk maar saai vindt, belt weer eens op om te vragen of je zin hebt om af te spreken. Zin? Eh, nee. Maar ja, hoe breng je dat tactisch? Voor de zesde keer zeggen dat je al een afspraak hebt staan of echt te druk bent met tentamens gaat niet meer werken. En dus verspil je opnieuw spaarzame vrije tijd aan iets dat je helemaal niet leuk vindt. Het kost wat moed, maar hak nu eens de knoop door en vertel eerlijk dat jullie levens niet meer bij elkaar passen en dat je jullie vriendschap niet langer ziet zitten. Het doet misschien even pijn, maar je hoeft niet langer te doen alsof en je houdt meer tijd over om te investeren in vriendschappen die je wel belangrijk vindt.