Nationaal Songfestival: geen topper

De maatschappij door Martine

Horen, zien en dan geloven
Afgezien van een aantal verstokte fans en zo'n beetje de halve gay-scene lijkt Nederland niet erg warm te lopen voor het jaarlijkse Eurovisie Songfestival. Kreten als 'Vriendjespolitiek!', 'Hielenlikkerij!' en 'Belachelijk slechte liedjes' zijn bijna onlosmakelijk met dit evenement verbonden. De verwachtingen van de excentrieke Toppers zijn dan ook enerzijds hooggespannen, anderzijds blijft men wat cynisch. Eerst horen, zien en dan geloven.

Niks nieuws
Zowel het horen als het zien vallen tegen. Natuurlijk zijn René, Gordon en Jeroen energiek als altijd, maar het extreme dat de Toppers tot zo'n uniek concept maakt, ontbreekt. Het publiek vermaakt zich echter prima. Opvallend is wel dat ook hier de uitbundige verkleedpartijen beperkt zijn. Bovendien zijn alle zes de liedjes behoorlijk dertien in een dozijn. Zo begint Everybody Can Be a Star (een inzending van Ferdi Bolland, Ruud de Wild en Jeroen Kijk in de Vegte) met een gillende Gordon à la Sugar Baby Love, een nummer dat hij eerder coverde van The Rubettes. Three Is The Magic Number zou niet verkeerd klinken in een tekenfilm als Pokémon.

Gordons kindje
Dat de zogenaamde vakjury unaniem gaat voor Angel Of The Night is onvermijdelijk: dat nummer heeft nog een beetje power en lijkt het minst op de rest. Het Nederlandse publiek beslist echter anders en uiteindelijk wint slotnummer Shine. De Toppers zelf blijken hier enorm gelukkig mee, vooral Gordon is geraakt. Later blijkt waarom: hij heeft de tekst van het nummer zelf geschreven, onder het pseudoniem Ger van de Westelaken.

Toppers aan het woord
Na afloop van de show komen de heren euforisch de VIP-ruimte binnen, waar pers en genodigden hen opwachten. Tijdens de persconferentie blijkt dat het vooral Gordons droom is die in vervulling gaat. Hij vindt het sowieso geweldig dat ze erbij zijn in Moskou. Na een zware periode, waarin het zowel met zijn gezondheid als zijn privéleven niet lekker ging, krijgt hij hier zoveel energie van dat hij het gevoel heeft nog veel verder te kunnen gaan.

René denkt dat de Toppers een goede bijdrage leveren aan het oppoetsen van het Songfestival-imago. "Als je alleen al kijkt naar alle pers die hierop afkomt, dan zijn we toch lekker bezig." Hij vertelt dat ze hun best zullen doen zich te profileren in het buitenland. Er liggen genoeg uitnodigingen van Europese tv-zenders om een paar weken onder de pannen te zijn.

Jeroen benadrukt nog even het zilverkleurige YMCA-outfitje aan het einde van de show niet zelf te hebben uitgekozen, maar het past wel helemaal bij Shine. Overigens kan hij niet zeggen of er een outfit voorbij is gekomen vanavond, die ook in Moskou gedragen zal worden.

Na de persconferentie vloeit de champagne en heerst er een feeststemming, maar Europa zullen we ook dit jaar niet omver blazen. Wie weet kunnen onze Toppers nog enigszins indruk maken met hysterische outfits en een spectaculaire show. Al is de kans groot dat het concept 'De Toppers' alleen in eigen land werkt...

Foto's: (c) Ze.nl / Simon Tol