Guantánamo Bay: hell on earth

De maatschappij door Jet

Ondanks dat de gevangenis al sinds 2002 actief is, weet lang niet iedereen wat zich hier heeft afgespeeld en nog steeds afspeelt... Lees nu de harde waarheid.

Wat is Guantánamo Bay?
Guantánamo Bay (ook wel Gitmo genoemd) is een marinebasis en omstreden concentratiekamp van de Verenigde Staten aan de Guantánamobaai op Cuba. Vanaf 2002 worden hier honderden gevangenen jarenlang vastgehouden...

Waarom is Guantánamo Bay opgericht?
President Bush meent, en met hem vele Amerikanen, dat Guantánamo Bay noodzakelijk is in de strijd tegen het terrorisme.

Wie zitten er gevangen in Guantánamo Bay?
In totaal huisvest het cellencomplex ongeveer 625 personen die door de VS als terroristische strijders worden bestempeld. Zij zijn echter nooit officieel aangeklaagd, zitten voor onbepaalde tijd vast en hebben - omdat het detentiekamp niet op Amerikaanse bodem ligt - geen recht op juridische bijstand. Uiteraard zitten er een aantal tussen met slechte intenties, maar ook honderden onschuldige mannen.

Wat gebeurt er met de gevangenen?
De Amerikaanse autoriteiten benadrukken altijd dat zij hun gevangenen humaan behandelen. Maar uit verhalen van ex-gevangenen blijkt wel anders. Zo hebben drie Britse gevangenen (de Tipton Three), die in 2004 werden vrijgelaten, verteld dat er sprake is van voortdurende martelingen, seksuele vernedering, gedwongen drugsgebruik en godsdienstige vervolging. Zij beschuldigen ook de Britse autoriteiten van de martelingen op de hoogte te zijn geweest, zonder dat zij actie hebben genomen. Hun beweringen zijn bevestigd door twee Franse en een Zweedse ex-gevangene. Ook Amerikaanse ondervragers hebben inmiddels toegegeven dat zij bij de ondervraging van de gevangenen gebruik hebben gemaakt van methoden als het heel lang uit de slaap houden van gevangenen door het fabriceren van een hels lawaai en het slaan en schoppen van gevangenen die met een kap over hun hoofd urenlang geknield moeten zitten. De gevangenen worden geslagen, mishandeld, getreiterd, vernederd en uitgescholden. Dit heeft ertoe geleid dat er al ruim 23 zelfmoordpogingen zijn ondernomen door wanhopige mannen...

Hoera voor Obama!
Gelukkig is daar de toekomstige president Barack Obama, die de gevangenis gaat sluiten zodra hij aan de macht is. Veel Republikeinen zijn uiteraard tegen dit plan, als schrikeffect voor terroristen is Guantánamo volgens hen noodzakelijk. Toch zet Obama door. Hij wijst erop dat de VS alleen respect kan afdwingen van andere landen wanneer 't land zelf ook een "schone" politiek bedrijft.

Meer weten over Guantánamo Bay?
Kijk dan eens de film Road to Guantánamo. Dit is een docudrama over de geruchtmakende zaak van de Tipton Three. De film gaat over drie Britse moslims die onderweg naar een bruiloft in Pakistan verzeild raakten tussen moslimstrijders en vervolgens twee jaar lang in Guantánamo Bay vast worden gehouden. Zonder dat ze formeel ergens van waren beschuldigd en zonder dat ze contact mochten hebben met hun familie of met advocaten. Een indrukwekkende en heftige film!