Foundationtips

Make-up door Redactie Ze.nl

Hoe kies ik de juiste kleur? 
De kleur van je foundation moet de kleur van je huid zo dicht mogelijk benaderen. Foundations variëren niet alleen van licht naar donker, maar ook van roze naar geel. Heb je een gelige huidskleur, kies dan niet voor een rozige tint. De beste manier om de kleur te testen doe je door een beetje foundation op de kaaklijn aan te brengen. Zo kun je goed zien of je kleurverschil ziet. Niet op de hand, want de hand of pols heeft vaak een heel andere tint dan je gezicht. Zie je kleurverschil of lijkt het te licht of te donker, dan is het niet de juiste kleur/tint. Indien je twijfelt tussen twee tinten, kies dan liever een iets lichtere tint dan je huidskleur dan een donkerdere tint. Bovendien kun je twee tinten natuurlijk ook mengen!

Een te donkere foundation geeft een erg onnatuurlijk bruin effect, en bovendien zou je je hals dan ook mee moeten nemen, die überhaupt al lichter is van tint als je gezicht. En wat dacht je van je handen? Een bruin gezicht met daaronder witte handen is natuurlijk geen gezicht. Gebruik een foundation dus niet om je gezicht een kleurtje te geven, daar is het product niet voor bedoeld. Gebruik liever een blusher, getinte poeder of crèmerouge om kleur in je gezicht aan te brengen. Heb je erg rode wangen of plekken, gebruik dan eerst een groen basis product die je op de rode plekken aanbrengt. Groen neutraliseert rood en valt daardoor minder op. Breng dan pas een foundation aan.

Hoe kies ik de juiste foundation?
Kies een foundation zoals je dat ook doet wanneer je een dagcrème koopt. Dus één die bij je huidtype past, voor een mooi en verzorgend resultaat. Sommige merken verkopen praktisch net zoveel verschillende soorten foundations als dat er dagcrèmes zijn. Het is helemaal niet gek om verschillende tinten en soorten foundations in huis te hebben, want de ene dag kan je huid weer heel anders zijn dan de andere dag. Bovendien, overdag is een lichte, luchtige foundation mooier, 's avonds mag een foundation wel wat zwaarder/meer dekkend zijn en in de zomer heb je meestal meer kleur op je gezicht dan in de winter.

Als je niet weet wat voor een huidtype je hebt, ga dan naar een schoonheidsspecialist. Als je een vettige, glimmende T-zone hebt, denk dan niet meteen dat je een vette huid hebt. Bij bijna iedereen glimt de T-zone veel sneller; er zitten meer talgkliertjes. Bovendien, ook een vette huid kan vochtarm zijn. Een huid die trekkerig voelt na het douchen of reinigen, kan een tekort hebben aan talg, een tekort aan vocht, of een combinatie van beide en is dus droog. Een droge huid heeft fijnere poriën en vertoont zelden puistjes. Een vette huid heeft grovere poriën, glimt snel en vertoont regelmatig puistjes.

Normaal/droge huid en/of rijpere huid
Heb je snel een droge, trekkerige huid en/of heb je een rijpere huid met lijntjes en rimpeltjes, kies dan een foundation die ook vochtregulerend werkt. Het liefst geen olievrije foundations gebruiken. Deze zijn droger, en dekken beter, maar hebben op een droge en/of rijpere huid al snel een aangekoekt, craqueléachtig effect. Tegenwoordig zijn er veel verzorgende foundations op de markt.

Normaal/vette/snel glimmende huid
Heb je snel een glimmende huid en vertoont deze regelmatig puistjes, dan is deze huid gebaat bij een foundation die olievrij is. Deze matteert en geeft een mooi egaal, dekkend resultaat.

Succes met smeren!