Fake jij?

Intiem door Redactie Ze.nl

Faken
Eigenlijk is er geen enkele goede reden om te faken. Toch hebben we zo onze redenen. Vrouwen liegen over het orgasme omdat ze de man beter willen laten voelen. We weten dat mannen snel denken dat de seks niet goed is als de vrouw niet klaarkomt. Dus veel vrouwen vinden het makkelijker om dan maar te faken. Een nog slechtere reden die de meeste vrouwen noemen is dat ze moe zijn en willen slapen. 

Maar ook mannen faken wel eens een orgasme! Hoewel we vaak het tegenovergestelde denken, kunnen namelijk ook mannen niet altijd klaarkomen. Ze faken vanwege stress, vermoeidheid, om een vroegtijdige ejaculatie te verbergen, of omdat ze bang zijn niet aan de verwachtingen van de vrouw te voldoen.

Een orgasme faken kan echter duiden op diepere oorzaken en problemen, zowel bij vrouwen als bij mannen. Door te doen alsof ze klaarkomen, willen ze verbergen dat er meer aan de hand is. Zo'n 17 % van de mannen en 20% van de vrouwen geeft toe last te hebben van één of meerdere seksuele problemen.

Orgasmeproblemen
Aangezien het mannelijke en vrouwelijke orgasme sterk van elkaar verschillen, zijn ook de orgasmestoornissen tussen beide seksen anders. Het probleem dat door de mannen het meest wordt genoemd, is het voortijdig orgasme. Bij 21% komt dit probleem regelmatig voor. Erectieproblemen komen bij ruim 10% van de mannen regelmatig voor.

Bij vrouwen komt het orgasmeprobleem (geen orgasme kunnen krijgen) vaker voor. Ruim 26% heeft regelmatig orgasmeproblemen. Daarnaast zijn lubricatieproblemen het grootst (de vagina wordt niet vochtig genoeg bij gemeenschap), 13% van de vrouwen kampt regelmatig met dit probleem. Bovendien hebben veel vrouwen last van pijn bij het vrijen. 

Anorgasmie
De één kan heel makkelijk klaarkomen en voor de ander kan het niet krijgen van een orgasme tot grote psychische problemen leiden. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld ineens, van de ene op de andere dag, geen orgasme meer krijgen. Anderen zijn nog nooit in hun leven klaargekomen. Wat de precieze oorzaak is van anorgasmie, is moeilijk aan te duiden. Het kan zelfs voorkomen dat alle fysieke aanwijzingen van een orgasme aanwezig zijn en dat je toch geen orgasme voelt.

Zoals hierboven al genoemd is, heeft 20% van de vrouwen problemen met het krijgen van een orgasme. Ongeveer 10% van de vrouwen in Nederland komt nooit klaar. Dit probleem, het niet kunnen krijgen van een orgasme, wordt anorgasmie genoemd. Bij mannen heet dit ook wel impotentie. Vooral vrouwen hebben het probleem dat ze niet klaar kunnen komen. Anorgasmie komt meestal door angst om betrapt te worden, door conflicten met de partner, schuld- of schaamtegevoelens, druk in de sociale omgeving of een onjuiste techniek van de partner.

Impotentie
Impotentie bij mannen heeft soms lichamelijke oorzaken, zoals onvoldoende bloeddoorstroom, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht, neurologische problemen, en te lage hormoonspiegels. Maar over het algemeen is de oorzaak psychisch. De man moet presteren; de man moet altijd zin hebben in seks; de man moet altijd klaarkomen. Dit zijn vooroordelen die een man geestelijk zo kan beïnvloeden dat er erectieproblemen ontstaan. Vooral als een man bang is om een erectiestoornis te hebben, kan het door de spanning inderdaad mis gaan. Uiteindelijk belandt hij in een negatieve spiraal waardoor hij helemaal geen erectie meer krijgt.

Wondermiddelen
Aangezien de wetenschap nog niet eens een goede definitie heeft voor het orgasme is het niet gek dat ook de problemen eromheen nog niet duidelijk zijn. Laat staan dat er goede oplossingen bestaan. In de farmaceutische wereld is ook doorgedrongen dat er grote interesse is in een middeltje dat vrouwen opgewonden maakt of zelfs tot een orgasme kan brengen. Vrouwen willen best wat uitgeven om een wondermiddel te proberen. De industrie maakt daar gretig gebruik van. Het probleem ligt echter vaak in de psychologische hoek, dus een drankje of smeerseltje zal weinig helpen. 

Loslaten
Het beste middel voor een orgasme is om je er eenvoudigweg niet meer druk om te maken. Laat de gedachte los dat je klaar móet komen. De druk die we onszelf opleggen om per se een orgasme te krijgen, verhindert juist de climax. Als je je minder zorgen maakt en meer geniet van het plezier van seks, komt het orgasme meestal vanzelf.

Daarnaast is het een dooddoener om je eigen seksleven met andermans seksleven te vergelijken. Het gras bij de buren lijkt altijd groener. Maar het gaat om jouw seksleven en hoe tevreden jij zelf bent. Ook is het van belang om alle remmingen en schaamte over je eigen lichaam te laten gaan. Alleen dan kun je zelf genieten en een ander jou laten verwennen.

Het belangrijkste is dat jij zelf ontdekt wat je lekker vindt en waarvan je klaarkomt. Door te masturberen leer je hoe je lichaam reageert op bepaalde aanrakingen. In je eentje word je niet beïnvloed door angst wat de ander over je denkt en kun je er helemaal op los experimenteren. Als je weet hoe je het hoogtepunt kunt bereiken, kun je dat ook aan je partner leren. Zo kun je samen optimaal genieten!