Cyberseks: een seksuele revolutie?

Intiem door Redactie Ze.nl

Internet funest voor seksleven
Zo'n 20% van de Amerikanen zegt dat de tijd die op het internet wordt doorgebracht ten koste gaat van het seksleven. Dit blijkt uit onderzoek van het trendwatchersbureau JWT. De meeste ondervraagden zouden nog geen week zonder internet kunnen en 15% van hen houdt het zelfs dan geen dag vol. Degenen die noodgedwongen offline zijn, voelen zich geïsoleerd en afgesneden van hun familie en vrienden, maar het gebruik van internet gaat ook ten koste van sociale contacten: 28% van de ondervraagden gaf toe minder echte ontmoetingen te hebben door de tijd die ze online doorbrengen. Zelfs hun seksleven lijdt eronder: bij één op de vijf ondervraagden gaat het internetgebruik ook ten koste van hun seksleven.
 
Seksuele revolutie
Hoewel we minder met onze partner seksen door onze verslaving aan internet, lijken we juist op het internet meer aan seks te doen. Net als tijdens de jaren zestig en zeventig is er een seksuele revolutie gaande. Door internet maken we veel nieuwe contacten en jongeren tussen de twaalf en achttien jaar maken daar massaal gebruik van. Die generatie maakt een ware seksuele revolutie mee. Dit blijkt uit een onderzoek van twee jaar geleden door de Rutgers Nisso Groep (in opdracht van KPN en de Stichting Mijn Kind Online). Ook de industrie maakt gretig gebruik van de gestegen interesse van mensen in seks op internet. Zo is in 2006 wereldwijd honderd miljard dollar uitgegeven aan alles wat te maken heeft met online seks, waarvan 43 miljoen euro in Nederland.

Jongeren en cyberseks
Het onderzoek is uitgevoerd onder tienduizend jongeren en toont aan dat een kwart van de jongeren aan cyberseks doet. De jongeren zijn volop bezig met een zoektocht naar seks of een relatie op internet. Van de jongeren die een profielsite bezoeken, heeft het overgrote deel in het halve jaar vóór het onderzoek wel eens geflirt op het net (82% van de jongens en 73% van de meisjes). Daarnaast heeft één op de vier jongens en één op de vijf meisjes in dat afgelopen jaar wel eens cyberseks gehad en 57% van de jongens en 42% van de meisjes heeft in die periode een echte date gehad met iemand die ze op internet ontmoet hadden.
De jongeren stellen elkaar geregeld seksueel getinte vragen zoals: 'Heb je grote borsten?' of 'Heb je het al eens gedaan?' Ongeveer de helft van de jongeren heeft wel eens het verzoek gekregen om iets uit te trekken of iets seksueels te doen voor de webcam.

Op zo'n verzoek gaan negen van de tien meisjes en twee derde van de jongens niet in. Ook doen degenen die wel op het verzoek ingaan, dit omdat ze het zelf leuk, spannend of opwindend vinden. Al gaan meisjes soms verder dan ze eigenlijk willen. Verder zien de jongeren de seksueel getinte vragen of verzoeken meestal niet als een vervelende ervaring. Volgens de onderzoekers heeft dit waarschijnlijk te maken met de anonimiteit op internet. Een dergelijke verzoek in real life zouden de jongeren anders kunnen opvatten en ervaren.

Wat is cyberseks?
Cyberseks is op verschillende manieren mogelijk. Sommige mensen bekijken erotische foto's, lezen erotische verhalen en raken op deze manier seksueel opgewonden. Hierbij is er dus geen direct contact met anderen en is er alleen sprake van opwinding en eventueel masturbatie.

Cyberseks kan ook seksuele communicatie met andere, bekende of onbekende internetgebruikers betekenen. Dan wordt er gemaild of gechat over seks, worden erotische foto's of filmpjes uitgewisseld en wordt er eventueel een webcam gebruikt. Daarbij is vaak masturbatie verbonden. In sommige gevallen ontmoeten beide personen elkaar later ook in het echt, wat meestal uitmondt in seksueel contact.

Spannend en makkelijk
Cyberseks is een nieuwe manier van seks waar we veel leuke ervaringen mee kunnen hebben. Het is spannend en je kunt er nieuwe dingen mee ontdekken. Internet is een makkelijke manier om contact te maken, als je dat wilt kun je anoniem blijven en er is geen risico op zwangerschap of een soa. Je hebt daarbij kans om eventueel ook in het echt een leuke ervaring op te doen. Sommige mensen schamen zich misschien voor cyberseks, maar het is juist een goede en vaak onschuldige manier om van seks te genieten! 

Nadelen en risico's
Toch zijn er enkele nadelen aan cyberseks. Zo bestaat het risico dat een ontmoeting in real life gevaarlijke gevolgen heeft. Er zijn tal val voorbeelden, ook van beroemdheden bekend, waarbij persoonlijk erotisch materiaal misbruikt wordt en de anonimiteit van de spannende cyberseks verloren gaat. Tenslotte kan cyberseks verslavend zijn en hebben we er met deze seksuele revolutie dus een nieuwe vorm van verslaving bij.