Mmmaastricht!

Reizen door Martine

Gezellige terrassen, kroegen, lekkere restaurantjes, mooie hotels, bijzondere winkeltjes en een mooie omgeving. Het oude Maastricht heeft het allemaal. Ook zin in een mini-vakantie? Hier wat tips:

Slapen
Zodra je met je koffer in de auto of trein zit, heb je al een vakantiegevoel, maar je mini-vakantie begint natuurlijk pas écht zodra je je koffer op je hotelkamer hebt gedumpt. Of nog beter: wanneer je koffer voor je naar je hotelkamer wordt gebracht.

Een aanrader is Hotel Derlon aan het Onze Lieve Vrouweplein. Dit prachtige viersterren designhotel in hartje centrum is hip, zeer comfortabel en strategisch gelegen om al het goede van Maastricht te kunnen ervaren. De kamers zijn licht, schoon en de gevulde toilettas en vrolijke badeend op de badrand maken de verwelkoming extra leuk.  Zodra je koffer (en jij) naar je hotelkamer met uitzicht op het Onze Lieve Vrouweplein zijn gebracht, kun je gelijk door naar het terras van restaurant Zes voor een welkomstdrankje, lunch of diner.

Shoppen
Knap als je in Maastricht kunt verblijven zonder één keer te shoppen. De winkelstraten tussen het Onze Lieve Vrouweplein, de Markt en het Vrijthof herbergen allerlei winkels: van hippe kledingwinkels, tot de bekende ketens als H&M en Bershka; van kleine boetiekjes tot bijzondere cadeauwinkels. Genoeg voor een dag (of twee?) shopplezier!

Houd je van koken, ga dan eens langs bij Adriaan, De Smaakmaker (Sint Pieterstraat 36). Adriaan verkoopt eigengemaakte jam, chutney, dressings en mosterd. Je kunt zien hoe het wordt gemaakt én proeven.

Nog meer lekkers, maar dan van een heel andere soort is chocolaterie Boulanger (Spilstraat 23), een begrip in Maastricht wat betreft bonbons. En terecht: ontzettend lekker, vooral de crème fraîche bonbons.

Drinken
Hoewel ik me elke keer als ik in Maastricht ben, voorneem om 's avonds eens ergens anders een witbiertje te gaan drinken dan in de kroegen of op het terras van het Onze Lieve Vrouweplein, is het me nog nooit gelukt. Het is er gewoon te gezellig! Al is het vast ook de moeite waard om eens net buiten de pleinen te gaan kijken. Voor echt heftig stappen en dansen is Maastricht minder geschikt.

Eten
Oh, Maastricht en eten... Je zou minstens twee maanden in Maastricht moeten verblijven om de leukste, meest bijzondere en lekkerste restaurants uit te proberen. Aangezien ik er maar één avond was, ben ik op zoek gegaan naar een origineel maar betaalbaar restaurant. Zo kwam ik bij het Belgische restaurant Witloof terecht. Heerlijk eten 'uit grootmoeders tijd', maar toch hip en met een vette Vlaamse knipoog. Reserveren is wel aan te raden, want vooral in het weekend is het er druk! (Uitgebreide recensie op Ze.nl volgt)

 
Interieurfoto's: Arjen Schmitz

Waar je ook zeker even langs moet, is de Chocolate Company aan het Onze Lieve Vrouweplein. Behalve heel aparte chocolaatjes verkopen ze hier ook heerlijk ijs. Probeer absoluut een bolletje Chocolade Chili-ijs (chocola met chilipeper). Bizar lekker!

Viva la Vespa!
Wil je verder kijken dan de straten van het centrum lang zijn? Boek dan het Viva la Vespa-arrangement van hotel Derlon! Naast je overnachting, een champagneontbijt in de Romeinse museumkelder en een Italiaanse ijscoupe bij Cucina Mosae heb je de beschikking over een stoere Vespa waarmee je Maastricht en omgeving kunt verkennen. Klik hier voor meer informatie over dit arrangement.

Ben ik één keer in mijn leven zuinig met chocola, word ik gelijk afgestraft: na onze rit naar huis bleken de bonbons van Boulanger die nog over waren, gesmolten te zijn. Tja, wat kan ik anders doen dan mijn agenda pakken om een volgende trip te plannen naar deze stad zodat ik nieuwe kan halen?! Goh, vervelend...