Groepsreis of zelf organiseren?

Reizen door Redactie Ze.nl

Als geld niet zo'n grote rol speelt en je in korte tijd veel wilt doen en zien, is een georganiseerde groepsreis een goede optie. Ook als je op een relaxte manier wilt reizen, zonder zelf te hoeven plannen en regelen, is de groepsreis ideaal. Je hoeft immers zelf niets meer te organiseren en je kunt je achterover geleund laten meevoeren.

Bedenk wel dat de reisbegeleider van een georganiseerde reis niet altijd de kennis van een gids heeft. Dus dan zul je toch zelf een reisboekje moeten lezen. Informeer ook van tevoren welke reisorganisaties bekend staan om wat meer jonge en zelfondernemende deelnemers. Dit is echter nog geen garantie dat je niet in een groep komt met alleen 60'ers. Maar ook dan biedt de groepsreis kans om interessante nieuwe mensen te ontmoeten!

Dus de argumenten vóór de groepsreis zijn:
- Alles wordt voor je geregeld: de reis, de hotels, het vervoer en de   bezienswaardigheden
- Je kunt ontspannen reizen terwijl alles voor je gedaan wordt
- Handig als je geen tijd en wel geld hebt
- Je ziet veel in zeer korte tijd
- Kans om leuke mensen te ontmoeten

Kijk voor leuke en spannende groepsreizen eens op de volgende websites:
- www.djoser.nl
- www.shoestring.nl
- www.baobab.nl
- www.koningaap.nl
- www.kras.nl

Daarentegen is zelf je reis organiseren helemaal niet zo inspannend en vervelend als het soms lijkt. Het is zelfs heel spannend voor de nieuwsgierigen onder ons. Je wordt tenminste niet het kuddeschaap dat achter het omhooggestoken parapluutje aanrent en niet zelf om zich heen kijkt. Daarbij is het stukken goedkoper dan een georganiseerde reis boeken.

Als je zelf reist, ben je bovendien niet gebonden aan een groep. Tijdens een groepsreis zijn er altijd situaties waarin sommige mensen (waaronder misschien jij zelf) niet willen wat de meerderheid wil. Dat kan knap vervelend worden. Bij alleen reizen kun je gaan en staan waar je zelf wilt en dat is natuurlijk ook de bedoeling van je eigen vakantie!

Tenslotte kies je zelf je reisgenoten uit. Bij een groepsreis is het maar de vraag of het klikt tussen jou en de groepsgenoten en of je niet de hele reis irritaties zult hebben. De primaire doelgroep van een groepsreis zijn nou eenmaal mensen die om bepaalde redenen, meestal omdat ze zelf niet zo handig zijn in het reizen, bij de hand genomen moeten worden. De kans is groot dat je je gaat ergeren aan deze mensen, zeker als ze vaak dezelfde vragen stellen. Zo heb ik zelf een groepsreis gedaan waarbij een lieve, maar niet al te reissnuggere vrouw vragen stelde aan onze reisbegeleidster als: 'Heb ik meer kans om dolfijnen te zien als ik op een catamaran of op een gewone boot zit?' en 'Moet ik in de stad echt mijn rugzak op mijn buik dragen en waarom moet ik dan al mijn juwelen afdoen?' of 'Hoe kom ik dan van de receptie naar mijn hotelkamer?' Ben je gevoelig voor dit soort gevallen? Dan is het raadzaam om niet met een groepsreis mee te gaan.

Dus de argumenten vóór zelf regelen zijn:
- Goedkoop
- Zelf ontdekken is erg leuk
- Niet het luie kuddeschaap zijn dat achter een parapluutje aan holt
- Geen ergernissen aan groepsgenoten 
- Je kiest zelf met wie je reist
- Je kunt doen en laten wat je zelf wilt

Verkeer je nog altijd in een dilemma tussen wel of geen georganiseerde groepsreis, weeg dan nog eens de bovenstaande argumenten voor jou persoonlijk af. Wat vind je zelf belangrijker? En geen nood, het is natuurlijk het allerbelangrijkste dat je op reis gáát! Bedenk dat het sowieso een reis met verrassingen wordt, met of zonder groep!