Heerlijk eten bij Forno Communale

Eten door Jet

Forno is een gezellig klein buurt-Italiaantje in Amsterdam, met in de zomer een riant terras. De inrichting van het restaurant is strak, modern en hip, maar toch sfeervol. Er staat een ontspannen lounge-muziekje aan op de achtergrond. Forno is vernoemd naar de gemeenschappelijke houtovens op Sicilië, die in de buurt, met de buurt en voor de buurt werden gebruikt.

Om mijn avondje goed in te luiden bestel ik een rosé prosecco, die mij zeer goed smaakt. Er wordt vervolgens heerlijk vers brood op tafel gezet (van het huis; kijk, daar hou ik nou van), die we vervolgens kunnen dippen in (echte!) olijfolie met grof zeezout en peper.

Als voorgerechtje bestel ik de bruschetta met pomodori tomaat. In één woord heerlijk! De bruschetta is knapperig en de tomaat is smaakvol en lekker gekruid met knoflook en basilicum. Erg de moeite waard.

Wat Forno uniek maakt zijn de originele pizza's die in een houtoven bereid worden. En dat proef je ook. Dit zijn zonder twijfel de lekkerste pizza's van Amsterdam. Wat dacht je van een pizza met mozzarella, kappertjes, ansjovis, peterselie, basilicum en rucola of echt apart: a-hornsiroop, appel en crème fraiche ijs? De pizza's zijn van hoge kwaliteit: heerlijke knapperige randen, een flinterdunne bodem (zoals het hoort) en de toppings zijn allemaal vers. Jammie! En daar komt ook nog eens bij dat de pizza's echt niet duur zijn, zo rond de 10 euro. Let op: de pizza's zijn ook af te halen bij de aangrenzende trattoria.

Het is dan ook niet gek dat ik deze avond wederom voor een pizza kies. Ik ga voor de pizza met tonijn, rode ui, kappertjes en rucola. Het smaakt me heerlijk. De pizza's zijn without a doubt het pronkstuk van Forno Communale.

Naast de houtovenpizza's heeft Forno ook een kleine kaart met vooral mediterrane gerechten. Mijn tafelgenoten bestellen o.a. een gegrilde steak met frites en huisgemaakte mayo, wat hen ook goed smaakt, al beginnen ze te twijfelen aan hun keuze als ze een hapje van mijn pizza nemen.

Om deze fijne avond af te sluiten, kies ik nog even een lekker toetje. Ik ben nieuwsgierig naar het huisgemaakte ijs, ik bestel alle vier de soorten: tropische vruchten, aardbeien, aalbes en basilicum (!). Ik begin in herhaling te vallen, maar het smaakt me wederom heerlijk. Vooral het basilicumijs is een echte smaaksensatie!

Na een kopje koffie met een likeurtje staan we weer buiten. Ik heb een heerlijk gegeten en mijn gezelschap (die ik bij Forno heb geïntroduceerd) is ook zeer te spreken over dit frisse restaurantje. Vriendelijke bediening, lekker eten voor een betaalbare prijs; wat wil een mens nog meer! Forno is een echte aanwinst voor de buurt.

Restaurant Forno Communale
Rhijnvis Feithstraat 43 (hoek 1e Helmersstraat)
(020) 618 74 15
Amsterdam