Lifestyle / Eten
Eten

BREAKING: Chocoladetekort vanaf 2020

We hebben nieuws. En het is shocking. Daarom vragen we je eerst even rustig te gaan zitten, alvorens je dit artikel leest. Zit je? Komt-ie: Er dreigt ee- pff… dit is moeilijk. Nog een keer: er dreigt een chocoladetekort vanaf 2020.
 
Nu is de maandagochtend nooit de vrolijkste ochtend van de week, maar om de week nu met dit nieuws te moeten beginnen? We zijn er zelf ook nog een beetje ontdaan van. 
 

Oorzaak
Maar goed, voor degenen die willen weten hoe dit in godsnaam mogelijk is even back to business. De consumptie van cacao is wereldwijd gigantisch toegenomen, echter blijft de productie uit. Wat krijg je dan? Juist, een cacaotekort. De grote chocoladeproducenten Nestlé, Mars en Barry-Callebaut - onze grote liefdes - waarschuwen voor een wereldwijd cacaotekort van één miljard kilo tegen 2020. Wij herhalen: één miljard. Dat is dus eigenlijk wat de redactie in een halfjaartje naar binnen werkt, zo uit ons hoofd.

Het probleem ligt bij de boeren in West-Afrika. Deze boeren stappen namelijk massaal over op producten als rubber en palmolie, omdat deze teelten een stuk standvastiger en veel minder arbeidsintensief  zijn dan de tere cacaobonen. Om ons dagelijkse (euhm… ‘uurlijkse’ eigenlijk. Is dat een woord?) chocolademomentje veilig te stellen, is daarom een rampenplan in werking getreden - en terecht. Fabrikanten, ontwikkelingsorganisaties en cacaoverwerkers werken samen om de werk- en leefomstandigheden van de boeren te verbeteren. Hopelijk zullen zij dan toch weer meer cacao gaan produceren.
 

Niet te bevatten
Wij kunnen dit nieuws nog niet helemaal bevatten eerlijk gezegd. Karin zit hyperventilerend achter haar computer, Kristie heeft ontwenningsverschijnselen, Marleen kan niks anders dan huilen en Fleur heeft zich ziek gemeld.

Want chocolade en wij: wij zijn gewoon één. Want vriendjes komen en gaan, rozen verwelken, schepen vergaan, maar onze band met chocola zal altijd blijven bestaan. Wij willen jullie dan ook oproepen om om twaalf uur even twee minuutjes stilte te houden. Gewoon, uit respect voor chocola. Dan gaan we tijdens de lunchpauze even een plan de campagne bedenken hoe we zoveel mogelijk Koetjesrepen en Milka Crispello’s kunnen inslaan voor het echt te laat is...
 
Tell us: hoe zie jij je leven voor je zonder chocola?