Zweten mag!

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

... er kleeft een minpuntje aan die zomerse dagen: zweet!

Niet alleen tijdens warme dagen kunnen we last hebben van deze vervelende bijkomstigheid. Ook een sollicitatiegesprek, een lastig examen of een eerste afspraakje kunnen gepaard gaan met natte plekken onder de armen. Uiteraard hebben sommigen er meer last van dan anderen, maar ook een lichte mate van transpiratie kan je onzeker maken. Het liefst draag je voornamelijk zwarte truitjes die al het vocht verhullen, maar zou het niet heerlijk zijn om geen rekening meer te hoeven houden met de kleur en stof van je shirtje, truitje en jurkje?

Waarom zweten we eigenlijk als het alleen maar nadelen lijkt te hebben?
We zweten om onze lichaamstemperatuur op 36/37 graden te houden. Bepaalde klieren scheiden vocht af uit de bloedstroom. Het vocht wordt door onze huid afgegeven om ons te verkoelen en dat is zweet. Je verliest ongeveer een liter zweet per dag en het zijn bacteriën op je huid en kleding die de geur veroorzaken. Zweet is in eerste instantie geurloos. Met een goede hygiëne hoef je dus helemaal niet te gaan stinken.

Ok, het is dus een natuurlijk proces en goed voor ons lichaam, maar toch zou het fijn zijn als we het iets meer onder controle kunnen houden.

Tien tips voor frisse okseltjes
1. was je oksels 's morgens en 's avonds met een milde zeep
2. draag stoffen die je huid laten ademen, zoals katoen en linnen
3. trek elke dag een schoon shirtje aan
4. gebruik deo op een schone huid - als je al een zweetgeurtje hebt ontdekt, heeft deo geen nut meer
5. geparfumeerde deo's verbergen de zweetgeur
6. anti-transpirant deo's beperken het aantal bacteriën op je huid
7. een deo kan nooit 24 uur werken
8. gladde oksels verminderen de bacteriën op je huid
9. deo's die de transpiratie totaal stoppen zijn effectief maar niet gezond
10.kies een deo die bij je past: heb je een gevoelige huid, gebruik dan een deo met natuurlijke plantextracten

Producttips
Odorex deodepper extra dry
De deodepper van Odorex hoef je slechts twee keer per week te gebruiken om overmatige transpiratie tegen te gaan. Voordat je gaat slapen, was je je oksels en dep je ze met de deodepper. 's Morgens was je je oksels weer en klaar ben je! Nadeel is dat je een dag moet wachten met gebruik als je je oksels hebt onthaard. Groot voordeel is dat je slecht een paar keer week deo hoeft te gebruiken voor een week lang droge oksels en het is niet schadelijk voor je huid. (3,49 euro)

Okselpads
En ja, ook okselpads kunnen een oplossing bieden bij overmatig vochtverlies onder de oksels. Ze zijn voor eenmalig gebruik, zitten comfortabel, zijn makkelijk aan te brengen en je ziet ze niet zitten. (3,89 euro voor veertien stuks)

Zarqa Anti Transparant deo crème stick
Deze crème voorkomt overmatige vochtvorming en bestrijdt effectief de bacteriën die de transpiratiegeur veroorzaken. De crème kan je ook na het ontharen gebruiken. De crème bevat geen alcohol en kleurstoffen, is ongeparfumeerd en zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid. (6,95 euro)

Syneo 5 anti-transpirantspray
Deze spray van Syneo werkt vijf dagen lang tegen een onaangename zweetgeur. De spray reduceert overmatig vocht en beschermt de huid tegen uitdrogen. (19,95 euro)

Naast alle huis-tuin-en-keuken-deo's zijn deze producten goed te gebruiken bij het warme, plakkerige, zwoele weer. Maar onthoud dat zweten, hoe vervelend ook, een natuurlijk proces is. Als je je oksels totaal afsluit van vocht, zul je waarschijnlijk op andere plekken meer gaan zweten. Het moet immers ergens naar buiten als het warm is. Gebruik je deo veilig!