Water gezond?

Sport & gezondheid door Jet

Water is van levensbelang voor de mens. We bestaan voor een groot deel uit water en dus is het belangrijk dat we veel drinken. Veel mensen denken dat ze, naast hun normale vochtinname, veel water moeten drinken. Minimaal anderhalve liter per dag, maar het liefst meer. Het programma 'Radar' van de Tros onderzocht een aantal mythes over het drinken van water.

Het zuiverende water?
'Het zuiverende water' zo luidt de slogan van één van de bekendste bronwaterproducenten. Hoe meer water je drinkt, des te zuiverder je lichaam. Dit is echter niet waar!

Water heeft namelijk geen zuiverend effect op het lichaam. Het zijn de nieren die het lichaam zuiveren en gebruiken daarvoor het vocht dat wij binnenkrijgen via eten en drinken. Per dag filteren de nieren zo'n 180 liter vocht. Hiervan geven ze het grootste deel terug aan het lichaam, een veel kleiner deel van dit vocht wordt door de nieren als urine afgegeven aan de blaas. In deze urine zitten de gifstoffen en afvalstoffen die het lichaam niet nodig heeft.

"Als er meer water wordt gedronken, betekent dat niet dat de nieren meer gifstoffen uit het lichaam halen", zegt dr. Zietse, nierdeskundige aan het Erasmus MC in Rotterdam. "Meer water drinken, zorgt er alleen voor dat je meer gaat plassen, niet dat je nieren beter of meer gif- of afvalstoffen verwijderen."

Afvallen
In de bladen, op tv, op internet; overal lees je dat als je wilt afvallen, je veel water moet drinken. Het water zou een verzadigd gevoel geven en ook de afvalstoffen die in het vet zijn opgeslagen en die dus vrijkomen op het moment dat iemand afvalt, zouden door dit water worden afgevoerd. Het is echter zo dat de afvalstoffen die in vet zijn opgeslagen, helemaal niet oplosbaar zijn in water. En daarom kunnen de afvalstoffen dus niet via urine het lichaam verlaten.

Uit een literatuurstudie, die is gedaan aan de Universiteit van Pennsylvania in de VS, blijkt dat er ook geen wetenschappelijk bewijs is voor het idee dat mensen die veel water drinken snel een voller gevoel hebben en dus minder eten.

Ook voor de bewering dat het drinken van veel water goed zou zijn voor een elastische en zuivere huid is geen enkel wetenschappelijk bewijs. Er is ook nooit onderzoek gedaan naar dit fenomeen.

Vocht
Een mens verliest gemiddeld ongeveer 2,5 liter vocht op een dag. Dit vocht moet worden aangevuld. Gemiddeld halen we uit vast voedsel ongeveer een liter water, zo bestaat bijvoorbeeld brood voor ongeveer eenderde uit water. De overige anderhalve liter vocht dient je lichaam te halen uit vloeistof. Of dit water is of vruchtensap, fris, koffie, thee, bier, wijn etc. maakt niet uit.

Het is dus helemaal niet nodig om naast een normale vochtinname ook nog anderhalve liter water te drinken. Wie 'normaal' drinkt krijgt eigenlijk al genoeg vocht binnen. Ons sociale leven is namelijk al zo ingericht dat we vaak al meer drinken dan we nodig hebben.

Illusie armer...
Helaas dames, we zijn een illusie armer geworden. Van veel water drinken wordt je lichaam dus niet zuiverder, je valt er niet van af en het helpt ook niet je huidje egaal te maken. Bummer! Maar ik blijf toch lekker veel water drinken, want ik voel me er toch fris en gezond door... Wat jullie?

Kijk voor meer informatie of om de uitzending te bekijken op Trosradar.nl.