Heet, heter, heetst

Lichaam door Jerney
De sauna heb ik één keer bezocht. Heel lang geleden. Leuke dag, maar al die piemels; het was wennen. Hier zit ik echter weer. Tijdens een opgietritueel. Op de bovenste bank. Wat volgens m’n lieve vriendin ‘de levende hel’ is. Top.

 
Wappermomenten
Deze vriendin heeft helemaal gelijk. De bovenste bank is top(zweet)sport. Terwijl vriendinlief dan ook na twee ‘wappermomenten’ foetsie is, ben ik te koppig om in m’n blote kont naar beneden te waggelen. Nee, die hartkloppingen neem ik voor lief. Ik blijf zitten totdat de medewerkster meldt dat het opgietritueel afgelopen is, storm naar buiten en plof half bewusteloos op een stoeltje neer. Veel betere tactiek.
 
We begonnen ons saunabezoek echter een stuk rustiger. Een wellnesservaring waar je huid van gaat stralen en die goed is voor de gezondheid en lichamelijke ontspanning vraagt namelijk om een fantastische start. Voor ons waren dit twee kroketten en friet met mayonnaise. Al die dinerende mensen in een badjas maakten namelijk een beetje nerveus. En we hadden gewoon trek.
 


Piemels kijken en borsten vergelijken

Na een mangosmoothie (ter compensatie voor de kroketten) moest die badjas toch echt uit. En dat is ongemakkelijk. De douche was dan ook snel en de scrubbeurt misschien iets te hard (werd duidelijk in het zoutbad), maar wij waren er klaar voor. De daaropvolgende uren bestonden uit piemels kijken, borsten vergelijken en babbelen over huisartsen en ex-vriendjes. Uiteindelijk was de badjas meer bagage dan noodzakelijkheid en wilden we zelfs de observerende mannen boven de zestig niet meer in hun kruis schoppen. Het went. De chocoladetaart uit het restaurant ook.
 
Bovendien zat de sauna niet alleen vol met glurende zestigjarigen; stelletjes waren ook op grote schaal aanwezig. Samen zweten en onaantrekkelijk zitten wezen, is blijkbaar het nieuwe daten. Ik pas er voorlopig voor. Coupe zweet staat me totaal niet en die rode konen zijn misschien schattig, maar niet bepaald sexy. Nee, ik houd het voorlopig bij bezoekjes met een vriendin. Ondanks zitplaats ‘klote’ tijdens het opgietritueel ben ik namelijk wel fan geworden van deze ‘vreet-en-zweet’-avond. Wie weet doen we er de volgende keer zelfs een massage bij, want het fijne van ontspannen uit de sauna komen is dat je niet eens door hebt hoeveel je daadwerkelijk afrekent bij de kassa. Ideaal.

Lees ook de vorige columns van Jerney!Jerney van Poorten - een 25-jarige in ontkenning - heeft een ‘overdose’ aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Wekelijks schrijft ze op haar blog http://schrijftaal.blogspot.com over alles wat in haar ogen bijzonder interessant is. Zoals George Clooney of ruziën in bed. De columns zijn niet politiek correct, maar gelukkig ook nooit politiek: "Want dat is voor oude mannetjes met hangbillen."