Nieuwe trend: het vitamine-infuus

Lichaam door Kristie
De nieuwste gezondheidsrage in Groot-Brittannie? Het vitamine-infuus. Tijdens een half uur durende behandeling wordt er een mengelmoesje van vitamines en mineralen in je arm gespoten. Hierdoor zien velen het als een effectieve oplossing tegen een flinke kater.

In Kensington is er zelfs een ‘Drip and chill’- lounge waar klanten een voetmassage kunnen krijgen en muziek kunnen luisteren (terwijl ze aan het infuus liggen). Deze behandeling is van oorsprong ontwikkeld om kankerpatiënten door hun chemokuur te helpen, maar uiteraard werd deze oppepper ontdekt door de sterren. Brad Pitt en Madonna zijn niet bang voor een naaldje en ook Rihanna postte op Twitter foto’s van een infuus aan haar arm.  

Door deze sterren is het vitamine-infuus een bekend fenomeen geworden en heeft het ook wel de bijnaam ‘party girl drips’. Steeds meer mensen zien het als dé oplossing voor workaholics en mensen die niet vies zijn van een drankje, aldus Daily Mail. Een keertje te diep in het glaasje gekeken? Ga je toch gewoon even langs de kliniek voor een vitamineshot?


Een dure gewoonte

Allemaal leuk en aardig, maar het klinkt natuurlijk een beetje te mooi om waar te zijn. Dat is het ook. Een gemiddelde behandeling kost namelijk 225 dollar; dit is ongeveer 170 euro. Een dure gewoonte dus. Misschien is het voor sommigen zelfs wel een verslaving te noemen. Dit lijkt de mensen in Groot-Brittannie niet tegen te houden. Ook wordt er gezegd dat de behandeling fataal kan zijn bij onjuiste toediening.

Deskundigen wijzen erop dat er geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor patiënten die eigenlijk niet ziek zijn. En om er nog een schepje bovenop te doen: tot nu toe is een infuus niet effectiever gebleken dan een simpele zoutinfusie. Dr. Adam Dunliffe, hoofddocent menselijke voeding op de London South Bank University: ‘’Mensen willen doen wat de sterren doen, maar hebben minder geld. Daarom gaan ze naar klinieken met lagere klinische normen. Hierdoor is het risico op infecties en schade aan aders, lever of nieren groter.’’

Zou jij het vitamine-infuus weleens willen proberen of blijf je liever een dagje thuis op de bank?