Waarom is spierpijn op tweede dag heftiger?

Lichaam door Vrouwen redactie

Je kent het vast wel, je hebt heerlijk gesport en de volgende dag voel je je goed. Je hebt geen spierpijn, je kunt je nog normaal voortbewegen en je spieren zijn helemaal niet verzuurd. Een dag later sta je op… of niet… Na de eerste poging om jezelf uit bed te hijsen ga je geschrokken verkrampt terug in bed liggen, dat wordt m dus niet.

Hoe kan het toch dat je de tweede dag bijna spontaan doodgaat van de spierpijn terwijl je de dag na je intensieve sportsessie nergens last van had? Dit komt doordat je twee verschillende soorten spierpijn hebt. Je hebt de eerste spierpijn die vaak komt door verzuring in je spierpijn. Deze spierpijn voel je meteen, maar het is na een paar uur vaak ook wel weer over. De tweede soort spierpijn is de late spierpijn, die pas later op komt zetten. De oorzaak hiervan zijn kleine scheurtjes die ontstaan in het bindweefsel van de spieren. Dit is helemaal niet erg, het is juist het teken dat de spieren zich aan gaan passen, dus het is het bewijs dat je workout nut heeft gehad!

De tweede vorm van spierpijn, de late spierpijn, beschadigt je spieren. Het is dus zaak om te zorgen dat die goed herstellen. Dat doe je onder andere door te zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt, aangezien je lichaam die nodig heeft om nieuwe spiercellen aan te maken die de scheurtjes opvullen. Hierdoor groeien je spieren dus, naarmate je meer traint. Eiwitrijke voedingsproducten zijn onder andere: kwark, yoghurt, kip, kalkoen, bonen, erwten, eieren.

Bron

Afbeeldingen: bron, bron