Toetsenbord vaak smeriger dan wc!

De maatschappij door Chantal

Dat blijkt uit onderzoek van de Engelse consumentenbelangengroep Which?. Van de 33 onderzochte keyboards bleken er vijf een verhoogd risico te bevatten en op één board hadden er zich vijf keer zoveel bacteriën genesteld dan op een normale wc. De universiteit van Arizona kwam vorig jaar al tot de conclusie dat er op een gemiddelde werkplek 400 keer zo veel bacteriën zaten dan in het kleinste kamertje op kantoor. Microbioloog Peter Wilson: "Het is te vergelijken met wat er in je neus of darmen zit."
Ook bleek uit het onderzoek dat de kans groot is dat iemand die last heeft van een verkoudheid, deze heeft opgelopen via zijn of haar toetsenbord.

De grote boosdoeners die de bacteriën veroorzaken zijn wij zelf. Eten achter de computer, waardoor er kruimels en andere etensresten tussen de toetsen kunnen vallen, is daar één van. Maar ook het niet wassen van de handen na een toiletbezoekje is een oorzaak.

De onderzoekers van Which? adviseren dan ook om de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak tevens (maar wel in meerdere mate) toe te passen op je toetsenbord. Dat is gelukkig heel simpel. Stof en etensrestjes moet je er regelmatig even uitschudden. Vervolgens moet je met een klein wonderdoekje je keyboard afnemen en als finishing touch kan je er met een alcoholdoekje nog even overheen gaan.